31 augusti 2010

Hur många procent förtjänar partierna?

På sin blogg skriver Mårtensson (c) att det är rimligt med en socialdemokrati på strax under 30%. Han jämför då med läget i övriga Norden, både för sossarnas och moderaternas motsvarigheter.

Vad är då rimligt? Det är ju en smaksak. Som bottnar i hur man värderar deras politik och hur tydlig den är. Så jag säger: tja, det gamla sossepartiet (från 90-talet och bakåt) "borde" idag ligga på 20-25%. Monas nya sossar på säg runt 30%, en försiktig förnyelse har ju skett under viss intern turbulens. Men så har de ju belastningen av samarbetet med mp och v. LO gillar inte mp och ingen annan gillar v.

De "nya", socialkonservativa moderaterna borde inte ha mer än 8-10%, max! Att fler än så röstar på gammelkonservativa värderingar hör inte hemma i ett modernt samhälle. De tidigare mer "nyliberala" runt 15%, max. De insåg ändå att vi inte lever på 1920-talet, men var extremt ekonomiinriktade.

Vare sig c, fp, kd eller v gör rätt för mer än 3-5% vardera. Inte i nuläget. Ingetdera partiet har något direkt profil, i vart fall inte en sammanhållen ideologisk profil av dignitet. Skulle de skärpa till sig, hitta tillbaka till sina forna ideologier vore det en annan sak.
Nå, inte för v då, som renodlade kommunister skulle de ligga en aning lägre ändå.

De enda som ligger någorlunda rätt idag, enl min mening, är mp. Dvs runt 10%.

Men det där blir inga 100%, invänder du då. Näe, just det. Men det är de inte värda heller, riksdagspartierna idag. Dock finns ett parti utanför riksdagen som borde upp från sina ca 2% till åtminstone 5-6% eller lite till. Och jag menar verkligen inte sd...

Inga kommentarer: