17 april 2009

Piraterna får väl skylla sig själva!

Finns massor att kommentera betr TPB-domen. Men det mesta kommenterar andra så bra. Jämförelser med annat, som visar det horribla etc.

Skadeståndet måste vara ett av de största (om inte det största?) som dömts ut i Sverige. Var är proportionerna till annat? Till mord? Till våldtäckt? Till miljardplundring av företag?

Denna dom visar på en rättsosäkerhet - och det är värre än detta om filer ska kunna delas, lagligt eller olagligt. Värre än hur man definierar denna eventuella olaglighet.
Den visar hur svårt en domstol har att stå emot ett maktetablissemang, som vill döma något så suspekt som några "pirater".

Jag vill lyfta fram en tänkbar psykologisk orsak, som av en kommentar, tycks ha slagit minst en bloggare till.
Alltså, kallar man sig för just pirat, då får man skylla sig själv. Domare och andra jurister liksom makthavare och "rättsstatens upprätthållare", de har svårt att se något förmildrande hos en pirat, en skurk, en tjuv, en som tar det som inte tillhör honom.
Genom att kalla sig pirater, vare sig det är Piratbyrån, TPB eller piratpartiet, det är att erkänna sig skyldig!
Så fungerar det nog i hjärnan hos många, inte bara hos makthavare och domare. Och är det några decennier sedan man kommit över sin egen ungdoms eventuella rebelliska inställning, så är det nog än mera markerat.

Nu sägs piratpartiet få en ny anstormning av anhängare. Fint. Men räcker det till att ta mandat? Går dessa med rätta upprörda, ofta mycket unga bloggare till vallokalerna den 7 juni?

Ser man det kallt och kyligt analyserande så borde domen ge piratpartiet mandat den 7 juni.
Men gör de inte det, då är det namnets, partinamnets fel.
Och då får de skylla sig själva.

Det värsta är att därmed så blir det än mera fritt fram för lagar som skadar rättssäkerhet och integritet.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Stackars Liza och Jan om du har rätt. Deras Piratförlag lär ligga illa till om det kommer till någon rättslig strid framöver... ;)

Skämt åsido - om du har rätt är det ju horribelt. Man ska väl i grunden dömas för sina gärningar, där även uppsåt kan påverka straffets stränghet. Men att bli dömd för ett namn... dessvärre kanske du har en poäng.

Max Hobstig sa...

Har du hört talas om kapten Långstrump (Pippis pappa)? Har du hört talas om kapten Jack Sparrow (The Caribian clown)?

Vad man lägger för värdering i begreppet pirat är var mans ensak. Jag är oxå pirat, den siste kvarvarande piraten. Med andra ord, vi är många som gillar litteraturens pirater. Naturligtvis gör denna, låt oss säga, passion för pirater inte till pirater som rövar, stjäl och kapar. Man skulle kunna säga att vi är en aning barnsliga. Det må vara hänt. Men att utdöma ett skadestånd på 30 miljoner är lite för magstarkt för mig. Det luktar servilitet mot det stora landet i väster. Eller gör det inte det?

Olof Bjarnason sa...

Som du vet är jag en gammal motståndare till namnet "Piratpartiet". :)

Men jag har lärt mig att leva med det. Namnet har funktionen att vara ett filter - ett filter mellan de som bara ser ytan och de som ser innehåll.

På så sätt är piratpartiet ett bra namn.

Om de får ett mandat, vilket jag tror att dagens händelse ökat sannolikheten för, är det strongt jobbat. De hade haft mycket lättare med ett namn som Integritetspartiet, IT-partiet, Frihetspartiet eller Privatpartiet.

IT-partiet är nästan det jag tycker känns rimligast - pp är befolkat med en stor portion nördar med sinne för moral och politiska idéer - it + politik helt enkelt.

Jaja, det blir en spännande vårsommar!

Lars-Erick Forsgren sa...

connyt, ja Jan och Liza får försöka hålla sig ifrån domstolarna,o Liza är väl lite bränd...
Och ja, jag är rädd att likhet inför lagen inte alltid gäller.

Max. Ja, litterära pirater kan ha visst romantiskt skimmer. Men det gäller nog inte in real life o inte för jurister och domare.

Olof Bj. När det gäller valurnan behövs ingen filter... Och det ligger en hel del i dina namnförslag. I vart fall är vad som helst bättre än det nuvarande. Dvs om man vill vinna val.
Men kanske blir en del arga pirater idag förvirrade av ett namnbyte?

Tor sa...

"Skadeståndet måste vara ett av de största (om inte det största?) som dömts ut i Sverige."Se vad Mårten Schultz skriver.

Anonym sa...

Max, du får associera hur du vill till ordet pirat men att bortse från att de allra flesta gör en annan association är bara barnsligt. Det är som en viss partiledare som menade sig vara kommunist men påstod att han med detta menade nåt annat än att han stod för den ideologi som förtryckte halva Europa under ett halvt sekel och dödade tiomiljontals människor.

Hmmm, kanske att detta kommer tillbaka lite som en bumerang till mig själv...

Lars-Erick Forsgren sa...

Tor. TAck för tipset om Schultz blogg. Det föranledde bl a en ny bloggpost om olika sätt att räkna...