06 oktober 2006

Ministrarna, en "lustig" blandning

Tack gode Gud att inte Johan Pehrson (fp) blev ny justitieminister, men Beatrice Ask (m)är så här spontant ingen höjdare heller. På sätt och vis var väl detta att Carl Bildt accepterade att bli utrikesminister en överraskning. Lämplig, ja kanske, men överraskande ändå.
Moderaterna la beslag på hälften av ministerposterna, förutom att de tog de flesta av de tunga posterna (inkl att ju Reinfeldt är statsminister) plus att m tog talmansposten.
Anders Borg på finans låter lite riskabelt, medan Maude Olofsson känns tryggare på näringsministerposten. Göran Hägglund på socialdep bör kunna bli bra, men nog borde det varit ett departement för fp, för en folkpartist med socialliberal förankring.

Ett par mindre överraskningar är Cecilia Stegö som kulturminister och Nyamko Sabuni som integrations- och jämställdhetsminister. I det senare fallet blir det förstås gränsdragningsfrågor till Tobias Billström som migrationsminister... Att Andreas Carlgren (c) återvänder till politiken var en överraskning, men en god sådan.

Cecilia Malmström (fp) som EU-minister är givetvis ett utmärkt val, men en moderat som biståndsminister (Gunilla Carlsson), hm, man får farhågor.

För övrigt får man väl tillstå att flera av de andra nya ministrarna är tämligen okända, även för den politiskt intresserade. Och behövs verkligen en särkild jordbruksminister?

Men nej, Bengt Westerberg (fp) saknas, och inte heller förre kd-ledaren Alf Svensson fick vara med.

Inga kommentarer: