25 mars 2011

Poliserna friades, förstås

Hörde precis i SR P1 att poliserna i tunnelbanan friades.
Fallet blev väldigt uppmärksammat och föremål för livlig diskussion i bloggarvärlden, ja inte bara där. Även dagspressen refererade det s k "tuggarmålet".

I eftermiddag kom domen i målet mot poliserna som var anklagade för att ha tvingat Jesper Nilsson att radera en film och flera bilder från sin telefon. Åtalet ogillades och poliserna frias alltså.

Det är en skam för Sverige att poliser i stort sett alltid kommer undan. I detta fall fanns dessutom bildbevis över deras agerande. Och det var bland annat det som de ville eliminera... men de gick att rekonstruera. Rättssäkerhet är tydligen inte något som polis och domstolar står för.
Video som visar verkligheten förkastas, men polisernas ytterst subjektiva beskrivning tas med hull och hår.

Jag skrev nyligen om fallet bl a här. Och här kan du se hur Hans Lindblad kommenterade det för dryga året sedan. Det tog alltså ett år för domstolen att avgöra fallet. Och då blev det fel, moraliskt sett.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är för jä** att polisen kommer undan med vad som helst. Det är stört omöjligt att få en polis dömd idag. Har själv varit på en Hovrättsförhandling där polismännen stod och blåljög i rätten.
De vet inte vad de gör med vårt tilltro till rättssamhället. Regering, polis och domstolar är inte längre för folket.

Anonym sa...

Något förtroende för vårt så kallade rättssystem har jag inte längre och inte haft på ett bra tag , man fick en hint om ut gången redan när disciplinnämnden beslutade att dessa uppenbart olämpliga individer till poliser skulle få behålla sina tjänster vid fällande dom. Även om det inte ska påverka dom politiskt tillsatta nämndemännen. Med denna dom som jag hoppas överklagas pissar man bokstavligen på konkreta bevis. Detta är inget annat än en rättsskandal.

Buddy Jesus sa...

Det här har pågått länge. Det räcker att läsa på lite om Göteborgskravallerna för att inse att allt inte stått rätt till på bra länge inom den svenska poliskåren. Läs Erik Wijks böcker.

Där kan man snacka om rutinmässiga lögner och undanhållande av information.

Anna sa...

Det är skamligt att Sveriges rättssystem är så jävla slappt OCH orättvist!
Jag blir så förbannad att jag inte hittar orden...
Jag hoppas de där dårarna till poliser gör fler snedsteg, och förhoppningsvis blir fällda. Eller så tänker de där 2 stolpskotten att de kan bete sig precis hur som helst, och fortsätter att göra ett dåligt jobb.. USCH!

Lars-Erick Forsgren sa...

Att saker som denna får förekomma är allvarligt för rättssäkerheten. Rubbar därmed vårt förtroende för både polis och domstolar.