02 mars 2011

Har inte kungen/hovet någon skam i kroppen? (Uppdat.)

Läser att hovet vill ha 5,5 milj kr EXTRA för att bl a "utbilda" Daniel för sin nya "roll". Plus för bröllopskostnader.

Men snälla nån, i den mån Daniel behöver någon slags utbildning ytterligare för att vara vid Daniels sida så måste det rimligen rymmas inom de anslag som hovet redan får. Viktoria kan säkert se till själv att han får lite hum om "stil och etikett", så han kan föra sig i de fina salongerna. Det kan inte behöva kosta en krona extra. För övrigt behöver han väl bara den allmänbildning, som varje någorlunda klyftig person lätt själv kan tillägna sig. Någon utbildning har han väl redan? Har nu Viktoria (och kungafamiljen i övrigt) bestämt sig för Daniel så har de resurser både "privat" och inom de rikliga anslag hovet redan får (ca 120 milj kr), om de anser att han behöver lite hjälp på vägen. Det är väl inte omöjligt att Daniel faktiskt kan tillföra hovet lite kunskaper själv, dvs om livet utanför den kungliga glasburen.

F.ö. har vi skattebetalare redan kostat på åtta miljoner för uppfräschning av Haga slott, där Viktoria och Daniel ska bo. Det räcker mer än väl.

Någon skam i kroppen ska väl ändå kungen/hovet ha!

Uppdatering. Nu har Aftonbladet också uppmärksammat detta. Med utförligare redovisning av penga-fakta. "Så mycket av skatten läggs på hovstaten
Hovstaterna får i år totalt 122 183 000 kronor i anslag av skattebetalarna. Drygt hälften av pengarna går till hovstaten och är så kallat apanage, resten går till slottsstaten som bland annat ansvarar för förvaltning av slotten.
2009–2010 fick hovet ett tillfälligt anslag på 10 miljoner kronor till kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.
2010–2011 fick hovet en årlig höjning av anslaget med totalt 8 miljoner för att täcka kostnaderna för kronprinsess­parets representation och för driften av Haga slott
. "
Slottstaten, dvs slottsförvaltningen gick med vinst på flera miljoner, vilken de får behålla!!!

5 kommentarer:

Pop sa...

Jag kan ju tycka att det inte är helt rätt att kungen ska behöva skjuta till av sina privata medel för att få hovstaten att gå runt vilket han faktiskt tvingats göra somliga år.

Lars-Erick Forsgren sa...

Pop. Men det tycker jag. Han är Sveriges störste bidragstagare redan. Där han i o f sig ska underhålla några slott, men där insynen är minimal och apanagen (dvs pengarna/bidraget för det privata livet) är mycket generösa.

Går inte hiovstaten runt får de skära ner och effektivisera, som andra får göra.
Och att begära extra för Daniels "utbildning", det är skamlöst anser jag.

Pop sa...

Så du menar på fullt allvar att HMK ska betala för att sköta sitt jobb?

Lars-Erick Forsgren sa...

Jobb???

Pop sa...

Ja jag vet att det är en vanvördig beteckning men det måste man ju ändå kunna kalla det. :-)

Man kan tycka vad man vill om kungahuset eller monarkin som sådan (själv är jag monarkist men inte rojalist), men man kan inte förneka att Kungen, Drottningen, Kronprinsessan och numer också Prins Daniel fyller sina dagar med aktiviteter som de dels själva inte rår över och som dels antas vara till nytta för riket. Därmed uppfyller det i stort definitionen av ett jobb.

Finns det något som man borde diskutera så är det väl att Prins Karl-Philip och Prinsessan Madeleine verkar fortsättas att räknas till kungahuset för evigt (och därmed belasta statsbudgeten) istället för att gå över i ett borgerligt liv som sina fastrar. Nu är det inte främst kungahusets fel utan en konsekvens dels av den korkade författningen från 1974 och dels av beslutet att de ska kunna gifta sig med vem som helst utan att mista sina kungliga titlar. Som så mycket som verkar fint på pappret så fanns det oväntade negativa effekter.