05 november 2010

Anständiga jobb - och andra.

Olika är livets villkor. En del, som kungen, har bekymmer med sin image och sitt leverne. Men inga problem med försörjning, trots minimalt med verkliga arbetsinsatser. En del ärver pengar eller behöver inte göra annat än fara runt och visa sig, klippa lite band och äta dyra middagar och se märkvärdiga ut. Eller "vaska champagne".

Andra har det värre. Flyr från förföljelse till Sverige - och hamnar i byråkratiska kvarnar och ifrågasättanden. Åter andra har kanske inte precis så tunga skäl, men vill få en chans att arbeta, få lön och överleva. Men i de flesta fall är det, oavsett skälen, stora svårigheter att få anständiga jobb i Sverige.

Har man etablerat sig i landet så råkar man ofta ut för fördomar, ja rent av förföljelse. Och/eller hamnar i områden som betraktas mindre lämpliga, och till och med kan vara farliga. Ser nu en liten text med förslag att ändra på detta. Låt invandrarna bo i Täby, Danderyd eller på Lidingö. Där finns jobb, trygghet och en uppsjö av folk som pratar svenska.

Men innan man kan få jobb behövs arbetstillstånd. I vart fall för vita jobb. Om detta hörde vi i radion och DN skriver om det, liksom flera bloggare, ex-vis Kulturbloggen. Lagen om arbetskraftsinvandring har blivit en lönsam affärsidé för samvetslösa företagare. Från 30.000 kronor och uppåt tar de betalt för ett svenskt arbetstillstånd. Då är det inte garanterat att där ens finns ett jobb. Skrupelfria människor mer eller mindre tvingar folk att arbeta för knappt symboliska löner för tveksamma löften om att "hjälpa till" med att fixa arbetstillstånd. Eller så vill de ha sexuella tjänster för sin "hjälpsamhet". Så ruttet!

Och detta gäller inte "bara" bärplockarna, som ändå fått viss uppmärksamhet. Facken hinner inte med att kolla allt, och MIV gör bara stickprov. I bästa fall.

Funnes bara viljan så borde det vara möjligt att skapa regler som inte ställer till det på detta sätt. Myndigheterna har ju känt till det en tid.

Det kan ju inte vara meningen att reglerna ska skapa möjligheter till fiffel och för skumraskpersoners utnyttjande av andra. De borde ju i stället underlätta för folk att kunna arbeta under trygga och hyfsade, anständiga förhållanden.

Inga kommentarer: