25 november 2010

Folkkära författare vanhelgas av sverigedemokraterna

I våras, var det väl, åberopade sverigedemokraterna allas vår Astrid Lindgren som ett slags stöd för deras svenskhetspolitik. Jag satte morgontéet i strupen när jag hörde det. En sådan fräckhet! Visserligen finns det mycken idyll och nostalgi i en del av hennes böcker. Ivart fall kan det uppfattas så, när vi läser om Bullerbyn och Emil flera decennier efter den tid som skildras. Men Astrid Lindgrens budskap var och är så långt ifrån sd:s som tänkas kan. Hon kämpade för tolerans och emot fördomar, för öppenhet, för godhet, kamp emot ondskan.

Och nu har något liknande hänt igen. Jimmie Åkesson lyfte fram Vilhelm Moberg som en SVENSK författare, och läste ett litet textcitat av Moberg i radion i morse, som bevis för detta. Vilket fruktansvärt missbruk!!! Visserligen är Moberg en svensk författare, en fruktansvärt bra sådan, men han roterar säkert i sin grav av att användas i sd-propaganda!
I sina utvandrar-invandrarromaner visade han inte bara de småländska småböndernas överlevnadsförmåga i USA, han visade också vilken problematik det innebär för folk att mer eller mindre tvingas flytta från sitt land till ett annat. Detta till och med när de kommer till ett öppet och tolerant land som USA.
Dagens flyktingar - och ofta även frivilliga utvandrare - har en mycket tuffare situation!

Vilhelm Moberg var LIBERAL med en stark frihetskänsla, tolerans, rättspatos och socialt ansvar!!!!

Om han levat idag skulle han, bildlikt talat, ha slitit Åkesson i stycken.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du måste skämta å det grövsta när du jämför dagens massinvandring till Sverige med Svenskarna som utvandrade till Amerika: "Dagens flyktingar - och ofta även frivilliga utvandrare - har en mycket tuffare situation!"
Enligt migrationsverket saknar i år 95% ID-handlingar. Dom kan inte styrka sin identitet men släpps ändå in. På Ellis Island hade det inneburit enkel biljett hem. Liksom om du är /var sjuk.
Man får bo på flyktingförläggningar bekostade av skattemedel. Man får bidrag. Man får lära sig svenska. Man får hjälp till bostäder. man behöver inte inlemmas i det svenska samhället. etc etc
Ett sådant uttalande är en skymf mot de som "Sålde sina hemman" för att försöka skapa sig en framtid i Amerika!

Lars-Erick Forsgren sa...

Anonym. Nej, att vara flykting undan förföljelse är mycket tuffare än att vara frivillig utvandrare till Amerika en ggn i tiden! Den som är flykting är oftast livshotad av landets regim el av andra förhållanden i "hemlandet". Självfallet kan en flykting som regel inte skaffa ett pass el ha giltig id från ett land som hotar hans/hennes liv. Till Sverige kommer de illa sargade (till kropp och/eller själ). Men med fullgjord utbildning - vilket Sverige slipper kosta på dem. Visst får de, i humanitetens namn, hjälp med boende o lite till, till en början.
Självfallet kunde det vara tufft även för en frivillig invandrare i USA/Canada, men det var frivilligt. Min far var en av dessa som for till Amerika, och inte grävde han något guld precis. Han fick arbeta hårt, men det får vi alla göra, då som nu.