25 juli 2011

Varför mördas sossar?

Lotta Gröning frågar sig på Facebook "varför socialdemokrater väcker så mycket hat? Vi har ju faktiskt två döda ministrar i Sverige, varav en var statsminister."

Hon är inte den ende (socialdemokraten) som ställer den frågan.

Till henne (och de andra) vill jag säga. Dra inga förhastade slutsatser nu, för att göra socialdemokratin till något slags martyrer. Tyvärr tror jag att just det är för lätt att göra nu. Det är dock ingen hemlighet (följ t ex Facebookdebatterna) att ungefär samma hat finns från extermvänstermänniskor gentemot i princip alla som inte är (yttersta) vänster. Extremvänster och extremhöger har många beröringspunkter i synen på demokrati och föraktet för motståndare.

Ministermorden i Sverige var ruggiga. Oerhört skrämmande och omskakande. MEN jag tror det kunde ha drabbat vem som helts som varit minister just då, dvs oberoende av vilket (demokratiskt) parti denne tillhört!

Och Lotta, du skriver att det var två ministrar som dödades. Just det, i Sverige, liksom i Norge, har det närapå varit monopol för socialdemokrater att leda regeringarna. Därmed blir de mest utsatta för angrepp.

Vem mördade Palme, egentligen? Den officielle mördaren (Christer P) var i vart fall knappast politiskt motiverad, såvitt jag vet! Och hur var det med mordet av Anna Lindh, utrikesministern, var det ett politiskt mord? Knappast i någon verklig mening. Norge nu då, det var troligen ett politiskt mord - men dels begånget av en galen extremist (jag vill nog mena att extremism i så uttalad form är sjuklig vad än man menar från medicinskt håll, och jag menar inte att den sjuke galningen därför ska vara straffbefriad!), dels hyser han ett sjukligt hat emot ALLA politiker som inte är lika extrema som han är. Hade det varit andra vid makten än s i Norge hade de lika gärna kunnat råka illa ut.

Det oerhörda är att det finns människor, sjuka eller inte, som drivs av ett hat mot alla som är demokratiskt sinnade, från "normalhöger" till "normalvänster"! Och att de inte har inre spärrat som gör att de stannar vid att verbalt uttrycka detta hat.

Jag tror faktiskt det är farligt att överbetona det faktum att det varit socialdemokrater (inklusive några regeringstjänstemän av okänd politisk tillhörighet) som dödats nu i Norge, liksom de två svenska ministrarna. Därmed missar vi att besinningslöst hat, som kan slå över i våldshandlingar, begås av folk som politiskt är extrema i olika avseenden, åt olika håll.
De uttalanden som kommit från diverse "gräsrötter" bekräftar att det finns ett utbrett hat emot politiska motståndare, ibland absurt överdrivet, men de flesta (hoppas jag) låter det stanna vid verbala vredesutbrott.

Eftersom det ändå finns folk utan spärrar, och som kan anses som sjuka, är det ytterst beklagligt (och farligt) när politiker i något slags officiell position och till och med partier själva blåser under fördomar och uttalar sig på ett sätt som inte visar demokratiskt sinnelag.

6 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Klokt talat!

Anonym sa...

Jag tycker det är rätt naivt att tro att Palme- och Lindhmorden var en "slump" som begicks av knasiga personer.

Micke sa...

Jag tror att det idag är lika farligt att relativisera fascismens faktiska existens och omfattning som det var på 30 talet.

Anonym sa...

Du borde läsa på lite. Det enda vi vet om palmemordet är att det inte var Christer petterson. Det är fakta. Tror du inte mig, tror du kanske Leif GW Persson.


Mordet på Anna Lindh var politiskt motiverat. Den som knivhögg Anna var serb och gjorde detta pga hennes uttal i samband med de olagliga Kosovobombningarna.

Lars-Erick Forsgren sa...

Slump el inte vill jag låta vara osagt. Men nog vill jag påstå att mördarna (vilka de nu var) var/är "knasiga". I någon mening. Och självfallet bör man inte förminska (om det är det du menar med att relativisera, Micke) fascismens existens o omfattning.
Lika lite som man ska förminska och förneka kommunismens o annan vänsterextremisms existens än idag. Det enas existens gör inte det andra mindre farligt. Vilket är alltför vanligt idag.
Och nej, jag har svårt att tro att Christer P var Palmes mördare, men betr vem det verkligen var så finns bara teorier/spekulationer, inget slutgiltigt bevisat.

Anonym sa...

Funderar lite på det du skriver om, den norska massmördaren att han har extrem politisk åsikt. Lite som om han företräder ett politiskt extremt parti. Får inte riktigt ihop det då personen inte har en politisk åsikt värd att nämna, då han faktiskt inte fått till någåt politiskt likasinnade har han själv diktat ihop ett manifest. Personen har en grandios självbild vilket gör att han är inte mottaglig för något politiskt eller ej, så hur får du honom till att vara " politiker" för mig är han bara en stor idiot som fått en fix ide över att få någon som lyssnar, tyvärr är han så fläng i huvudet av enn eller annan orsak av psykotisk kAraktär att han bör om inte tas av daga, så åtminstonde låsas in till den dag han dör, utan möjlighet till benådning.