23 juli 2011

Terrorn har många ansikten

Nyheten om terrorbomben i Oslo kom chockartat. Genom FB, för uppenbarligen tog det tid för SVT att reagera vilket fick garvade journalister (inkl fd tv och radioreportrar) att undra vad SVT gjorde. Nå, till slut vaknade även den svenska statstelevisionen genom att direktsända vad NRK sände.

Att slå emot den norska demokratins hjärta, i vart fall dess verkställande del genom att blåsa ur regeringskansliet är, trots allt, knappast något som man tror kan hända. OK, visst har säkert funnits viss beredskap och handlingsplaner för detta, liksom jag förutsätter att det finns i Sverige. Ändå vill man inte tro att det ska bli allvar.

Jag måste erkänna att som det framtonade genom teverutan så fick även jag en känsla av att risken var stor att det hela hade någon koppling till islamistisk terrorism. Kommentarerna gick i den riktningen. Samtidigt saknade jag, liksom kommentatorerna, några som helst konkreta belägg för att så var fallet. En sak som verkade underligt var även det till en början inte speciellt betonade händelserna på ungsossarnas läger utanför Oslo. Varför skulle finnas ett samband - och är det en naturlig koppling för islamska terrorister att samtidigt utlösa bomber vid regeringsbyggnader centralt och att skicka in någon som börjar skjuta i ett ungdomsläger?

En sak som dock kunde tyda på muslimsk terrorism var dock att minst ett par sådana rörelser var snabba att ta på sig ansvaret (=äran) för det hända.

Nå, redan under fredagkvällen kom dock en del notiser om att en blond norrman gripits. I takt med att dödstalen ökade dramatiskt under lördagen, i synnerhet från ungdomslägret, så preciserades även att den gripne norrmannen var en person som inte bara varit "utklädd" till polis utan även är känd för extrema högeråsikter, något som knappast ger en muslimsk koppling. Samtidigt så kommer högstämda kommentarer som pekar på vikten av att skydda demokratin emot terrorism. Med mera el mindre klara antydningar om mera myndighetskontroll av oss alla. Men också om vikten av ett öppet samhälle.
Ännu vet vi dessutom väldigt lite om den gripne (de gripna) mannens bakgrund och avsikter. Eller ens om det är rätt person(er) som gripits.

Vad visar då detta? Först och främst givetvis att man inte ska dra slutsatser för självsäkert utan faktiska underlag.
Att framför allt kommentatorer inte bör blåsa under rädslan för muslimska terrorattacker så fort något händer. Visst, det har hänt en del sådana, av spektakulär storlek. Och som inte kunnat förhindras av all världens avlyssningar och säkerhetstjänster.
Vi måste också inse att terror utförs av andra, av extrema rörelser med mera "västerländska" förtecken, både till vänster och höger. Som Harry Ascher skrev på Facebook så begicks enligt EU:s polisorgan Europol mellan 2006 och 2009 1.770 terrordåd i Europa. Bara sex av dessa 1.770 dåd, eller 0,34 %, hade muslimska kopplingar.
265 gånger fler terrordåd, nämligen 1.596 stycken eller 90,2 % av alla Europas terrordåd, hade högerorienterade kopplingar.

Självfallet ska vi inte vara naiva. Vi ska inte bortse från något av det hot som olika terrorgrupper utgör. Men vi ska inte heller bortse ifrån att det vi kallar terror även kan utföras av mer eller mindre förvirrade enskilda (som inte behöver ha någon uppenbar politisk koppling). Trots all försiktighet verkar det omöjligt att gardera sig emot alla eventualiteter. I vart fall inte i ett öppet demokratiskt samhälle.

För om vi tror att vi kan stoppa terrorn genom att stänga det öppna samhället, då har terroristerna segrat! Vad är det värt om vi alla ska ständigt övervakas, och alla våra åsikter registreras, utan att minsta misstanke finns 99,999 % av oss?
Ett sådant system är statens terror emot oss alla, det är en diktatur utan åsiktsfrihet och utan människovärde.
Vi får inte bortse ifrån att sådana steg redan tagits.

5 kommentarer:

Christina Meltin Westerlund sa...

Som oftast: Mycket bra skrivet!

Nisse sa...

Bra skrivet, men sluta att referera de här siffrorna om fördelningen av terrordåd i Europa. Det är inte seriöst att jämställa sprängattentat i Londons tunnelbana med många döda, med att någon klottrat "ETA" på en brevlåda i Spanien - men båda räknas som terroristbrott i statistiken.

Lars-Erick Forsgren sa...

Nisse. Jag kunde skrivit 4-5 ggr så långt, men allt kan/bör inte skrivas i en text. Betr din anmärkning så skrev jag en bit som antyder att det inte är jämförbara siffror i allt genom att ange att vissa muslimska dåd var "spektatulära", vilket ju innebär att inte alla andra var det.
Likaså rubriken om att terrorn har många ansikten. Högerextrema, vänsterextrema, muslimska. En del med oerhörda mänskliga tragedier som följs, som i OSLO, London, Madrid, NY. Men även ex-vis mer el mindre ofarligt, men irriterande klottrande. Liksom att Storebror kan terrorisera oss genom övervakning och åsiktskontroll.

Nisse sa...

Yes, jag inser det, Lars-Erick, och jag håller med dig i dina slutsatser om att hotet från terrorn medvetet överdrivs för att flytta fram statens position på medborgarnas bekostnad, men hotet från islamistisk terror är, jämfört med andra typer, inte så försumbart som Harry Ascher (och många andra på vänsterkanten tillsammans med honom) vill få det till.

Även om det hela egentligen var en bisak i din postning så ska man veta att Harry Ascher har en agenda. Han är givetvis fri att vinkla, eller t.o.m ljuga, om statistik bäst han vill men det förtjänar att uppmärksammas när det sker.

Lars-Erick Forsgren sa...

Nisse. Nja att ljuga om statistik det är inte speciellt hedervärt. Men självfallet kan man vinkla den utifrån vad man anser viktigt.
Vi verkar vara överens i allt väsentligt.