26 juli 2011

Det är lätt att bli extremist

I all enkelhet vill jag tipsa om en artikel på Newsmill, där skribenten, Maria Settergren, visar hur hon själv drogs in i en extremiströrelse på 70-talet. Hon försöker också analysera varför det skedde.
Det är en allvarlig varning till oss alla.

Och artikeln visar också att extremism har likheter, vilket förtecken den än har. Och borde vara en extra varning till de som i (berättigad) upprördhet över terroristdåden i Norge nu i enögd förblindning bara ser just en sorts extremism, samtidigt som de visar stark sympati för en annan sorts extremism. Den ena lika farlig för ett öppet demokratiskt samhälle som den andra.

Läs Maria Settergrens artikel: Jag vet hur lätt det är att dras in i extremistiska grupper.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man då likställa en extremist med A.B.B? Nej är mitt svar på den frågan.
Dessutom har vi 80-90-taliser växt upp med krig, elände, rasism, terrorister med mera ständigt genom tidningar, internet och tv. Att skylla på musik, våldsamma filmer och tv-spel och yttrandefrihetens "glada dagar" på internet och dess forum är för mig ett sätt att sticka under stol med sitt eget ansvar inför medmänniskor och slutligen sig själv.
Dessa ting kommer alltid återkomma. Vi kan inte skylla ifrån oss.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anonym. Hur ska man kunna beteckna ABB som annat än just extremist? Däremot är de flesta (?) extremister ändå inte lika våldsamma och i praktiken tillämpande sina extrema åsikter som ABB.
Lyckligtvis.