01 juni 2008

Gatuvåld, varför?

Gatuvåld är ett återkommande tema i media. Nu också i Rädda Barnens tidskrift BARN (nr 2/08).
Där spekuleras i många och långa artiklar om orsakerna; politikerna måste satsa på fritidsgårdar, socialtjänsten måste samarbeta med ideella organisationer, vuxna måste bli bättre - barn och vuxna måste prata och umgås, barnen ska inte lämna hem och familj i förtid, manlig våldskultur, unga känner sig provocerade av polisen. Etcetera.
Så en liten krönika, av författaren Börge Hellström. Han konstaterar frankt att det är alkoholens fel. Visst kan finnas bakomliggande orsaker, men när spriten rinner in i de inblandade, då försvinner vett och sans.
Självklart! Men varför pratas så mycket om allt det andra? Varför går man som katten kring het gröt? Börge H är inte den som vill att samhället ska lägga sig i den enskildes dryckesvanor, men han har ändrat sig.
Spriten är en vana som de vuxna förmedlar till de unga. Vill vi minska gatuvåldet får vi "bekväma oss" till att kraftigt begränsa drickandet. Visa de unga att sprit inte hör till ett vuxet beteende.
Vi måste inse att alkoholen lossar alla spärrar. Mindre sprit ger färre dödade på gatorna.
Och Börge H konstaterar att om vi inte vill att andra ska lägga sig i våra spritvanor, då är vi själva en del av problemet.

Inga kommentarer: