06 mars 2012

Vem styr? Apropå svenska vapenaffärer (uppdat.)

Sverige hjälper diktaturen Saudi-arabien att bygga en vapenfabrik. Enligt SR och dagspressen.

Saudi-arabien är en diktatur, som inte ens försöker anlägga en "demokratisk" fernissa.
Sverige ska inte sälja vapen (med det avses även komplicerade och avancerade vapensystem och komponenter därtill) till diktaturer. Trots det har Sverige, med regeringars och deras kontrollorgans godkännande, sålt vapen till bl a Saudi-arabien (och även till Libyen under diktaturens tid) med ursäkten att det beror på att fullfölja "gamla kontrakt". Detta har pågått i decennier, så det måste finnas oerhört gamla och fortfarande giltiga kontrakt, som det inte går att bryta ostraffat...

Nå, att svenska regeringar, av alla färger, sålt vapen till allsköns diktaturer, det är ingen nyhet i sig. Om än skamligt i högsta grad. Men att i dagens läge, under 2000-talet, till och med bygga en vapenfabrik i en så solklar diktatur, ja, man undrar vem som styr? Hemligstämplat? Under största sekretess.

Begriper verkligen regeringen vad den godkänner? Är alla ministrar fullt informerade om vad de kollektivt är med att godkänna? - eller är underlagen hemligstämplade även för vissa/många ministrar?

Är det byråkraterna som styr, och "politikerna" sitter bakom en ljudisolerad glasruta i baksätet och låter sig föras vart som helst?

Jag inser att det i vissa/många fall är svårt att avgöra både länders demokratiska status och graden av risker för oroligheter i olika områden. Personligen anser jag att när vapen ska säljas så ska det dock vara till fullständigt klara, mogna demokratier som respekterar mänskliga rättigheter och som inte kan bedömas riskera att blanda sig i konflikter där demokrati eller andra mänskliga rättigheter kan råka illa ut. Vid minsta tvekan ska inte Sverige sälja vapen. Så t ex anser jag inte att vapen ska säljas till den ytterst tveksamma "demokratin" Ryssland, ett land där inte alla partier och kandidater får ställa upp i val och där fredliga demonstranter fängslas och valfusk är regel.

Uppdatering. Ser nu att sent omsider har Jan Björklund sagt att han är väldigt kritisk till samarbetsavtalet om vapenfabriken. Alltid något. Men, nog känns det som en svag kritik. Han är ju dels vice statsminister, dels partiledare och borde ha reagerat mycket kraftigare, ställt frågan på sin spets. Inte lagt sig och fp bara för att m och c (och förmodligen s) var för affären med diktaturen Saudi-arabien. Han är ju inte en vanlig riksdagsman.
Men, nu borde det ändå vara fritt fram för andra fp-are att ställa besvärliga frågor till regeringen.

4 kommentarer:

Peter sa...

"Alliansfritt Sveriges kommentar är typisk partipolitik, att ge en känga åt regeringen."

Fast det är väl rätt självklart om nu missilfabriken inte var förra regeringens påfund? Vapenförsäljningen är förkastlig i vilket fall, givetvis, fast nu berördes just missilfabriken.

Dennis Nilsson, Piratpartiet sa...

En demokrati blir inte bättre eller sämre än de engagerade/oengagerade medborgare som lever/verkar i den. Man får inte ge upp.

Sverige är ett ung nation, med demokrati som styrelseskick. Först i början på 40-talet fick alla medborgare rösträtt.

Demokratin började med våra far/mor-föräldrars generation. Hade våra förfäder, oavsett var de än levde, under mänsklighetens över 10 miljoner år långa historia, gett upp, så hade inte vi funnits idag.

Den första reformen vi borde göra är att begränsa mandattiden i riksdagen till två valperioder under livet. Så att fler medborgare ges möjlighet att verka i “demokratins högborg”.

Det skulle förankra demokratin som styrelseskick djupt in i folksjälen.

pop sa...

Våra statsråd är helt klart inte mogna att ta det ansvar de har. Egentligen är det ju bara att titta på deras CVn så blir det uppenbart i vissa fall.

Jag blir alltmer övertygad om att partipolitiseringen måste brytas även i regeringen. Ett land regeras bäst av teknokrater under ett politiskt valt parlaments kontroll.

Lars-Erick Forsgren sa...

Pop. Ja, att våra s.k. toppolitiker i hög grad måste ses som omogna för det ansvar det har. Därom är vi överens. Tyvärr är det ingen nyhet heller. Även om möjligen antalet omogna herrar och damer är ngt större idag är för säg 20-30 år sedan.
Men slutsatsen håller jag inte med om. Teknokrater som styr? Nej, nej. Eftersom jag är rädd att det är de som de facto styr idag, och det utan ansvar pga av för svaga politiker.
Det vi måste se till är att få bättre politiker, med mognad och mod och som förstår att hålla koll på teknokrater och byråkrater.
Men OK, att fixa det är lättare sagt än gjort.