02 oktober 2015

Mordvapen till salu


En gammal kriminalroman, är det något att läsa i dessa dagar av krig, mänsklig förnedring och flyktingkatastrof?
Ja, det tycker jag. Nå, det beror förstås på vilken roman det är.
Säger jag Graham Greene, då kanske en och annan anar vart jag vill komma. För Graham Greene (1904-1991) var frågor om och kampen mellan orätt och rätt, gott och ont centrala. Om orsaker till ondska och godhet. Om moral, girighet och regler, fördomar och medkänsla.
Att Graham Greene är en av de mest kända och berömda författare, som inte fått Nobelpriset (men var nära!), är ett understatement.

Greenes kriminalroman "Mordvapen till salu" (A Gun for Sale) handlar om detta. Den är spännande, det är ju en kriminalroman. Trots att mördaren presentera från början så minskar inte  spänningen - tvärtom. Det är en psykologisk studie som handlar om en hunsad och föraktad människa som vill ta hämnd på de som är skuld till hans olycka. Och så den girighet som driver vapenindustrin, pengar betyder allt , människor intet. Det är girighet som tar makten och motarbetar de som vill arbeta för mänskliga villkor, för människorna i stället för, som i detta fall, det krigsindustriella intresset, vapenindustrin.
Romanen utkom på svenska 1937, ett par år före andra världskriget, men utspelar sig, med något osäkra tidsangivelser, i slutet av 1910-talet i anslutning till första världskriget.

Visst kan vi ändå se paralleller till dagens värld! Länder som regeras av diktatorer utan minsta intresse av de enskilda människornas väl och ve. Och som därmed orsakar både hat,  krig och inbördeskrig, och driver människor på flykt.

En bok med många bottnar, och som det finns många skäl att läsa.  

Inga kommentarer: