26 januari 2014

Opinionen ger alliansens partier underkänt

SVT-nyheter redovisar idag en SIFO-mätning som knappast kan glädja alliansregeringen.
Alliansen  38,9 % och de röd-gröna  50,6 %.  Samtidigt får SD hela 9,2%.
Både centern och kristdemokraterna hamnar rejält under 4%-spärren.

Detta är knappa åtta månader före riksdagsvalet en svidande örfil till den moderatledda koalitionen. Ett rejält underbetyg. Ett välförtjänt sådant. Moderaterna styr småpartierna, som alltså kommer i kläm och varken kan eller får utrymme för sina idéer i regeringsarbetet. Men de kanske inte har några egna idéer.  Men moderaterna backar också samtidigt som inte heller folkpartiet rosar marknaden.

Socialdemokraterna behöver inte göra mycket, mest bara sitta stilla i båten. Regeringen gör bort sig bra ändå. Det blir ett val emot alla regeringspartier. Och som det ser ut idag åker två av dem ur riksdagen. Väljarna röstar egentligen inte för sossarna, och är inte speciellt förtjusta i miljöpartiet eller vänsterpartiet heller.  Men sammantaget vinner de röd-gröna på grund av missnöjet över alliansen. Inte på egna förtjänster.

M+fp har tillsammans 31,9%. C+kd-rösterna ger inga mandat med dagens siffror.  S ensamt har fler röster än m+fp och kan ju räkna med stöd av mp och v.  S behöver inte fjäska vare sig för SD eller fp.
Så, även om SD ökar jfrt valet 2010 så kommer troligen dess inflytande snarare att minska än öka!

Så ser det ut just nu. Väljarna vill ha en annan politik än alliansens högerpolitik. Och tyvärr finns det inga andra alternativ än en sosseledd regering. Det är som att välja mellan pest och kolera. Undrar hur många som kommer att singla slant på valdagen? Och hur många inser att hur de än gör så blir det fel.


3 kommentarer:

jenso sa...

Det är den förda politiken, som är en kraftigt bidragande orsak till vad som nu inträffar. Så även till framgångarna för SD, när det är ur de utfärsäkrades och från de som har kommit att permanent stå utanför den normala arbetsmarknaden. Det är ur deras led som nyrekryteringen föds och göds till SD:s förmån, det är ur dessa individers permanenta icke tillvaro i sociala och mänskliga sammanhang som hatet föds.

aktivdemokrat sa...

Folk borde vidga sina vyer mer och sluta välja mellan pest eller kolera. Begrunda och välj klokt.

Lars-Erick Forsgren sa...

I riksdagen finns f n bara pest eller kolera. Men visst, utanför riksdagen finns bättre alternativ. Vilket inte så många är medvetna om - eller tror att de kan nå riksdagen...