29 januari 2014

Är det fel att Bill Gates hjälper fattiga?

Bill Gates gav ett trevligt intryck hos Skavlan härom kvällen. Blygsam, men glad att han kunde hjälpa till med t ex bekämpning av sjukdomar (som malaria) i fattiga länder.
Alla gillar inte riktigt detta, har en del anmärkningar. Han har ju råd. Alla rika delar inte med sig som Gates. Och det är ju Microsofts kunder som "ger" pengarna. Etcetera.

Nå, Bill Gates är entreprenör som lyckats, en tuff affärsman också i affärer.  Som de flesta som gör bra affärer är.  Det finns åtskilligt att säga om hur Microsoft agerar för att suga ut mesta möjligt av sin snudd på monopolställning betr vissa programvaror-

Om nu Gates fortsätter att ge bort "pengar" i samma takt som hittills bör, enl en kritiker, hans pengar vara slut om ca 20 år. Om nu inte Microsoft ger honom än mera förmögenhet.  Vilket ju kan diskuteras.
För frågan är ju i vilken form han skänkt sina "pengar", jag  gissar att det inte är cash som han fört över. Miljardärer ha sällan lösa pengar. Jag gissar att det är aktier el något sånt mer el mindre bundet som han skänker. Dvs hans förmögenhet minskar och därmed även avkastningen. I och med att han ger bort tillgångar som annars skulle fylla på hans förmögenhet, så minska de facto förmögenheten.

Nåväl. Bill Gates har råd att vara generös, det är inget tvivel om det.  Men att hans givmildhet skulle ge andra rika något slags alibi (eller goodwill) håller jag inte med om.  OK, många amerikanska förmögna skänker bort av sina tillgångar, det finns massor av exempel på, om än inte alla gör det (framför allt inte dagens "finansvalpar" syns det), det är helt enkelt en annan kultur i detta där  än i Sverige.  Här är det rätt ovanligt, i vart fall högre grad. Dock det finns några som delar med av sina pengar, och som sysslar med ideellt välgörenhetsarbete.  Men, som sagt, fler borde kunna göra det. Många fler, inte minst i Sverige.

Visst är det klädsamt att Gates inte satsar på lyxigt och dyrt leverne. (Även om han bor flott och rymligt, och har ett flygplan som underlättar för honom när har reser runt för att bedriva sitt hjälparbete.)  Svenska mångmiljonärer är mera inriktade på  dyra vanor - plus att dränka barnen i pengar.  Och är sysselsatta att flytta sina tillgångar till diverse skatteparadis.

Kanske mest klädsamt var att Bill Gates helt riktigt konstaterade att han har råd att ge, att det egentligen inte är så märkvärdigt, och att han samtidigt framhöll att de verkliga filantroperna är de som ger trots att de har det fattigt.

Jag kom att tänka på "änkans skärv". Och den svenska tanten.

Inga kommentarer: