01 april 2011

Det här är nog inget aprilskämt, tyvärr. Kontrollen av oss skärps ännu ett steg.

SR:s nyhet i morse om kartläggningen om flygresor är nog tyvärr inget aprilskämt.

Redan i dag kan tull och polis i Sverige begära att ett flygbolag lämnar ut information om personer på en viss flygning. Det kan handla om alltifrån var resan börjar och slutar till hur man har betalat sin biljett och hur länge man har varit borta.

Centerpartiet tycker att det är okej att sådana uppgifter delas med andra länder om de sedan raderas inom ett dygn. Men enligt det direktivförslag som folkpartistiska EU-kommissionären Cecilia Malmström nu har lagt fram ska information från alla flygbolag lagras i fem år. Uppgifterna ska anonymiseras efter 30 dagar av integritetsskäl. Vilken öppning för sociogram...

Det här är något som Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet kan acceptera. Men Johan Linander (c) anser att det är en onödig integritetskränkning. Ja, sannerligen. Jag hoppas att han har hela centern med sig och håller hela resan (!) ut. Och att inte Reinfeldt lurar in centern i någon dålig kompromiss eller knyter upp sossarna eller sverigedemokraterna på sin linje.

Att Johan Batong Pehrson (fp) gillar det är ingen överraskning. (Överraskande, och tecken på att det kunde vara ett dåligt aprilskämt, vore det däremot om han sagt sig vara emot ytterligare övervakning av oss alla.)
– De flesta människor som är ute och flyger är väldigt tacksamma över att vi har en tydlig kontroll över personer som ska resa med planet.
– Men det är också så att resor runtom i världen är en förutsättning för att kunna begå mängder av brott. I det fallet är det viktigt att man försöker bekämpa den brottsligheten också när det gäller att kontrollera människors resmönster.

Denne Johan Pehrson är alltså rättspolitisk talesperson för Folkpartiet. Jag skulle snarare vilja sätta beteckningen orättspolitisk på honom. Observera att han säger "mängder av brott" och "kontrollera människors resmönster".

Förslaget visar också att Cecilia Malmström beskrivit en tragisk resa från att ha varit en solid (trodde vi) liberal till att bli en hök i frågan om övervakning och integritetskränkningar av oss medborgare.

Det är alltså en mängd uppgifter om vårt resande som nu ska registreras, kartläggas och lagras. Dock lär inte vad vi äter på flyget registreras. Tanken var att därigenom kunna kartlägga vår etnicitet och religionstillhörighet. Tänka sig! Vilka felkällor som finns... Allt motiveras av kriget emot terrorismen och sådant som trafficking.

Hur många terrorister eller skumma människohandlare torde resa med riktig identitet? Ungefär lika många som skickar komprometterande e-mail okrypterade gissar jag. Alltså är det ett svepskäl för att Öfverheten ska kunna skärpa kontrollen av alla oss vanliga medborgare. Så vi inte tar ett steg som de inte godkänt. Helst bör vi väl sluta resa också.

Jag menar att detta förslag är helt i linje med den absurda tillämpningen av den europeiska arresteringsordern, som är ett hot mot mänskliga rättigheter, vilket jag skrev om igår. Man inför en integritetskränkning och kringskär våra mänskliga fri- och rättigheter med hänvisning till terrorism och ytterst grova brott. Sedan tillämpar man det på ett mycket vidare sätt.

Jag önskar det vore aprilskämt.

4 kommentarer:

Mike sa...

PRECIS SOM Hitler ville...

Trevligt revligt ..

FUCK EU

Lars-Erick Forsgren sa...

Nja Micke, det var ju ingen tavelträff precis.
Men man önskade ju mera ryggrad och liberala värderingar hos dagens svenska politiker. Det är ju det som saknas.

Anders sa...

Hörde detta på p3 när jag satt ock åkte i ett annars strålande väder i en vacker värld.

Någon C-partist protesterade faktiskt, men lade i samma veva in orden "att vi tyvärr var tvingade till att acceptera datalagringsdirektivet"...

Då kände jag att han lika gärna kunde ha hållit klaffen. Hans ord var inget annat än den vidrigaste formen av populism. Beklaga saker som man själv godtagit i riksdagen...

Vi måste hålla grytan kokande. ÄVen om vi ibland kan misströsta så är det bara att fortsätta göra blogginlägg. Annars blir det ju tyst.

Medan vi skapar detta lågmälda tryck får vi väl också fundera på hur vi ska kunna växla upp och få till stånd manifestationer som syns bättre.

Lars-Erick Forsgren sa...

Anders. Ja, jag känner mig inte övertygad av centerns reaktion genom Johan Linander (som jag i första versionen felaktigt gav partibeteckningen s i stället för c, rent skrivfel som nu är rättat). Centern har ju en historia av vacklande och överdriven kompromissvillighet i detta slags frågor. Och de rakryggade liberaler som förra perioden fanns inom fp, de har ju rensats ut som konsekvens av valet.