20 april 2011

Har vi gjort oss förtjänta av detta?

Gårdagens bloggpost från FarmorGun i Norrtälje har rubriken: Varje dag kämpas det för frihet och rättssäkerhet.

Visst har hon rätt. FarmorGun är en av mina absoluta favoritbloggare, och hon brukar oftast träffa huvudet på spiken. Läs därför hennes genomgång om detta, länk ovan. Cecilia Malmström och Beatrice Ask får helt rättvist sina fiskar varma, här bara ett kort citat: Cecilia Malmström och Beatrice Ask är i mitt tycke väldigt svaga företrädare för kvinnorna i politiken, eftersom de har så ohyggligt svårt för att hålla oskuldspresumtionen i minnet och gärna hemfaller åt ren och skär moralism, som lätt råkar i spinn när många tror sig ha något att vinna på att sjunga med i den kören.

Jag ogillar i högsta grad brottslighet, tjuvnad, bedrägeri och omoraliskt utnyttjande av oskyldiga medmänniskor. Men jag tror faktiskt inte att vi kan skapa ett uthärdligt samhälle genom att förbjuda och förbjuda, kontrollera och övervaka allt in i minsta detalj. Laglydnad och allmänt ansvarstagande och respekt för varandra måste byggas på ett samhällsklimat där vi respekterar varandra och respekteras av myndigheter och annan överhet. Där har dagens politiker helt misslyckats. Kanske de inte ens velat försöka?

Och lagar kan vara orättfärdiga.

Varje dag kämpas det för frihet och rättssäkerhet. Ja, visst.

Men varje dag kämpas det emot detta också. Jag känner i tröstlösa stunder att det verkar vara "våra" politikers främsta prioritering i dessa tider.

Jag brukade en gång i tiden säga att vi har det styre, de politiker vi förtjänar. Menade att majoriteten styr, för så har väljarna valt.

Men jag undrar nu, har vi verkligen gjort oss förtjänta av det styre vi har idag? En m-regering med hybris, som främst verkar för att fördjupa klyftorna och en förvirrad opposition utan kraft eller mål - utöver att vilja ta tillbaka makten. En träffsäker analys av läget i Stockholm kan läsas på Christian Dahlgrens blogg, länk här.

Det har gått snett, som väljare har vi inga bra alternativ att välja mellan. De lite mer fräscha och ideologiska alternativen, (L)iberaldemokraterna och piratpartiet, de förmår uppenbarligen inte att nå ut i mediabruset.

2 kommentarer:

Pontus sa...

Jag vill påstå mig vara lika liberal som dig och röstar faktiskt uteslutande på PP (eventuellt Liberaldemokraterna i framtiden) numera men jag vill inte tro att sittande regering har hybris, jag tror att en stor del av den kränkande lagstiftning de tar fram är missriktad välvilja mot just oss väljare. Problemet ligger troligen till stor del i att de inte förstår integritetsproblemen de skapar parallellt med att de lyssnar lite för mycket på marknaden som faktiskt även de består av väljare...

Jan-Olof Flink sa...

Vissa har den regering de förtjänar, men de flesta har det nog inte.

Bildandet av alliansen och de rödrödgröna satte helt normal partipolitik och större delen av vitsen med flerpartisystem ur spel inför valet 2010. En röst för Centern var en röst på Reinfeldt, en röst på Miljöpartiet var en röst på Sahlin.

Valsystemet är konstruerat efter att man röstar på det parti man tycker har bäst politik, efter valet skall partierna sätta sig ner och försöka komma överens om att utse en statsminister.

Genom kartellbildning slog man helt ut konkurrensen och därmed medborgarnas valfrihet.

Vi fick partier som inte behöver stå för sin egen polititk utan kan skylla alla svek på att man gör det på grund av regeringssamarbetet eller på EU.

Sedan har du rätt i att t.ex. Piratpartiet hade väldigt svårt att synas i valrörelsen, men det är tyvärr så det blir om man fokuserar sig på ett relativt smalt område och alla andra partier ignorerar området. Då blir det ingen debatt och då kommer det heller inte med i media.

Men som helhet skulle jag nog vilja säga att som debatten såg ut och de alternativ som fanns att välja på så är det inte medborgarnas fel att det blev som det blev. Bättre lycka 2014, då C förhoppningsvis skippar samarbetet med M för att rädda sig kvar över 4% spärren.