06 september 2009

... eller deltagardemokrati då?

Med koppling till föregående bloggpost så utspinner sig också en liten debatt som kommentarer till Olof Bjs text, som jag nämnde i den bloggtexten.

Jag noterar att den gode Olof Bj har en viss förkärlek till orden "information", ser kopplingar genom det till flera av piratpartiets ståndpunkter. Jag är dock rädd att den för gemene man inte är så tydlig som den kanske är för en datatekniker. Jag gissar att datorutbildade människor är lite miljöskadade genom att deras utbildningar ofta(st) har ordet "information" i sin beskrivning. (Egentligen borde väl "kommunikation" ha varit mera naturligt, i vart fall sedan datorer och internet blivit så hopkopplade begrepp!)

En kommentar lyfter fram ordet "deltagarpolitik" i stället för ordet "information". Det är en utmärkt notering! Grunden för en kommunicerande demokrati måste ju vara just det, deltagardemokrati i stället för att vara passiva åskådare! Att integriteten misshandlats så måste ju ha sin grund i att idag har vi en åskådardemokrati. Vi ser en mer eller mindre självutnämnd politisk elit göra upp om matchen. De definierar och bestämmer vad som är viktigt och mindre viktigt. Vi på åskådarläktaren kan bara välja mellan vad de stora elefanterna tycker vi ska välja emellan.

Debatten kring både FRA-lagen och IPRED etc handlar om att vi vill vara med. Vi är många som värdesätter den personliga integriteten mer än vad dagens etablerade politiker gör. Vi vill vara med i matchen.

Genom internet har vi chansen att lägga oss i. Vi vill vara deltagare. Men när vi ser att "de stora elefanterna" på olika sätt vill begränsa denna chans, begränsa vårt deltagande, att de vill hålla oss kvar som åskådare, då blir vi inte arga.
Nej, vi drabbas av en helig vrede! Vi känner att demokratin spårat ur. Vi vill vara med i en levande, deltagande demokrati.

4 kommentarer:

OlofB sa...

Hej LE några ord från den "gode OlofB" :)

Håller med dig i mycket och känner att jag måste ta till mig lite av detta att jag är ”miljöskadad” :)

Jag ser informationsådran i alla PPs frågor – kanske just för att jag är datavetenskapsstudent i grunden.

Det betyder inte att ordet ”informationspolitik” är det ord som kommunicerar PPs politik är det bästa valet för allmänheten, såklart.

Deltagardemokrati, integritetspolitik och informationspolitik är alla tre starkt förknippade med piratpartiet, och som du skriver borde de alla tre vara förknippade med övriga partier lika mycket. Krassa verkligheten visar något annat – kanske till viss del eftersom PP är ett så teknikintensivt parti där medlemmarna så att säga tillgodogör sig de nya demokratiska möjligheterna före många andra, av praktiska skäl.

Risken jag ser med att blanda in för många olika begrepp i PPs politik är att det blir ett ”parti för allt”. Det vore i och för sig kul att ett parti som för några månader sedan var ett ”enfrågeparti” plötsligt är ett ”alltfrågeparti” men jag tror inte vi vill den vägen vandra ;)

Lars-Erick Forsgren sa...

Olof! Tja, det visar sig ju snabbt att egentligen är vi ganska överens, vilket kanske är synd för debatten.

Däremot visar vår lilla ordväxling att ord är ngt knepigt.
Vi kommunicerar genom att byta ord, men samtidigt så är det inte så säkert att vi (genast) vet vad den andre menar. Och än mindre vad andra menar eller tror att ord betyder.
(Och självfallet (?) menar jag i detta sammanhang inte den kommunikation som sker genom fysisk förflyttning... )

Och så är vi inne på detta med politik, det är en konst att använda ord. För att folk ska förstå vad man menar. Eller i vissa fall att folk ska tro att de förstår, men att meningen är att det ska tro en annan sak än man menar...
Och in i detta har piratpartiet gett sig.

OlofB sa...

Som en liten filosofisk spekulation kan jag också tala om att jag tror att just PP kommer att få jobba i 75 graders uppförsbacke angående detta - pga att de är så tungt tekniskt belastade så att säga.

Tekniker har svårt att kommunicera med människor - det är en anledning till att de sökt sig till tekniken ;)

Generaliserat och fördomsfullt, jag vet, men det ligger kanske ett uns sanning i det också..?

Lars-Erick Forsgren sa...

Olof Bj.
Ja, det ligger en del i det också. Dock kommunicerar en del tekniker ganska hyfsat på internet i alla fall. Även med icke-tekniker. Men som politiker måste pp:s tekniker dock bredda sina referensramar och sitt språk.
Om partiet ska få den framgång de (och jag) vill se.

Ibland ligger det något i generaliserande fördomar, se t ex Scaber nestors fundring idag om datorns kön.

http://scabernestor.blogg.se/2009/september/ar-en-dator-en-hon-eller-en-han.html?_tmp=0ac1022a9db387dc7f810ae84ea46feaebbd6208