20 maj 2008

Små steg i rätt riktning - om nya regler för valen

Idag läggs utredningsförslag på ändringar i reglerna för bl a de offentliga valen. Det viktiga som hittills är känt är dels skilda valdagar till riksdagsval och kommunala val, dels att det ska bli lättare att kryssa in kandidater.
Båda förslagen, där regeringspartierna har stöd av miljöpartiet, verkar bra i princip. Dvs innan detaljer är kända för mig.

Självklart kan skilda valdagar innebära en risk för lägre valdeltagande i kommunalvalen. Samtidigt bör det vara en utmaning för partierna som sådana att mera betona betydelsen av kommunala frågor, och att inte bara prata rikpolitik i valrörelserna. Inte minst bör det bli en utmaning till de kommunpolitiker som idag inte gör mycket väsen av sig. Om förslaget går igenom så kan de inte surfa med på rikstrender utan måste göra sig och sin politik bättre kända bland väljarna, och redovisa skillnader mellan olika partier.

Ökad möjlighet till att kryssa in kandidater är också välkommet, av samma skäl. Det blir inte lika lätt för anonyma politiker, som partierna satt upp för att få lydiga nickedockor, att bli valda och omvalda. I samma mån blir det lättare för personligheter och engagerade medborgare att bli inkryssade som en konsekvens av att de och deras åsikter når ut till väljarna.
Det ska bli intressant att se hur detaljerna ser ut. Vågar partierna släppa väljarna fria?
Tills dess förefaller det dock som små steg i rätt riktning.

Inga kommentarer: