07 maj 2008

Diktatorer bryr sig inte

Folket är bara till för att ge makthavarna makt och rikedom.

Cyklonen som just drabbat Burma, och följdverkningarna därav, visar med tydlig cynism hur en diktatur fungerar. Just när detta skrivs sägs det vara 22 600 döda, minst 40 000 saknade och MILJONTALS hemlösa. Men regimen har inte någon organiserad räddningsverksamhet av någon rimlig omfattning, och antalet områden som inte nåtts är många i detta vanskötta land.

I höstas såg vi vilka enorma militära resurser som Burmas styrande förfogar över. Detta när munkarnas och folkets protester brutalt slogs ner.

En stats grundläggande uppgift är att trygga medborgarnas liv och lem, att ge dem skydd och rättvisa. Detta ska garanteras av goda och rättvisa lagar och opartiska domstolar, samt polis för den inre säkerheten och försvar emot yttre fiender.

I Burma saknas allt detta. Någon rättvisa och rättsskydd finns inte. Polis och militär finns i övermått, men inte för att skydda folket utan för att skydda diktatorerna emot folket. Militären kan döda och terrorisera folket, men kan (och ska) uppenbarligen inte hjälpa folket vid katastrofer.

Diktatorerna är rädda för inflytande utifrån. Alltså släpps hjälp inte in, bara mindre rännilar når in i Burma. De som vill komma in och hjälpa får ej visum! Och risken är stor att det som släpps in av hjälp, det kommer inte att nå de drabbade utan tas omhand av regimen.

Diktaturens cyniska ansikte grinar oss i ansiktet. Den råa makten bryr sig inte om folket. Folket ska bara tjäna diktatorernas syften och ge dem rikedom.

Inga kommentarer: