09 maj 2008

Cynisk gravhantering

Det var en vidrig bild vi fick se när Uppdrag granskning på onsdagkvällen visade hur det kan gå till vid gravsättningar. Det studerade fallet rörde Vännäs utanför Umeå, men samtidigt gjordes klart att det förekommer här och där i landet att kistor krossas eller på andra sätt förstörs så att förmultning påskyndas. Och så att jordsättningar undviks.
Nu vill jag inte tro att det är allmänt förekommande, men att det ändå sker på fler än ett håll i landet är illa nog. De kyrkogårdsarbetare, vaktmästare som använder grävskopor för att krossa locken på kistorna är helt olämpliga för sitt jobb. De visar en cynism och okänslighet som är förbluffande. Likaså de arbetsledare (inklusive kyrkoherdar som känner till det) som tillåter eller till och med beordrar detta och liknande "arbetsmetoder" (som detta att med kraft spruta in vatten i gravar och kistor).
Det är olagligt, brott mot griftefriden men framför allt så förkrossande vidrigt och chockerande att det strider mot all etik och mänskliga känslor.

Det är fullt förståeligt att de som sköter detta på ett vettigt och pietetsfullt sätt också är upprörda och bedrövade.
Vi vill inte att våra nära och kära ska behandlas så. Och en dag ligger vi där själva. Det gäller även olämplig kyrkogårdspersonal.

Inga kommentarer: