20 maj 2008

Att frakta mat, med mera

Idag ska riksdagen besluta om flyktingars rätt, eller frånvaro av rätt, till vård. En komplicerad fråga med många aspekter. Vad jag anser torde ha framgått av tidigare inlägg. Däremot finns det olika uppfattningar om vad dagens beslut egentligen innebär. Ska bli spännande att se både resultatet och tolkningarna därefter.

En betydligt mindre fråga är den om fraktandet av mat till kommunala inrättningar. I ett radioprogram härom dagen så påvisades att maten ofta fraktas lång väg, ibland upp emot hundra mil. Jag gissar att spontant tycker många att det känns fel.
Men hur är det när vi själva köper mat? Köper vi bara lokalproducerat? Köper vi inte både konserver, kyld och fryst mat, ja till och med frukt och grönsaker som fraktats lång väg? Väldigt lång väg...
Behöver den vara sämre för det? Anledningen är väl ofta att den är billigare, och att vi inte anser att den är sämre bara för att den fraktats.
Dessutom, det är inte så säkert att det är mera miljövänligt om det producerats lokalt. Den uppvärmning som lokalt odlade grönsaker kräver är ofta mycket mera miljöstörande och -förstörande än de som vi köper söderifrån. Trots frakten.

Inga kommentarer: