26 december 2019

Jul 2019

Julen 2019. Som "vanligt" på senare år, en massa adventgrejer för tidigt och nära nog lika tidigt pyntning och julgran, klädd t o m, alltför tidigt. Men stressigt med klappar man inte kan komma ut och köpa. Får till en del räddas av internet - och bortglömt "restlager". Och så  planering av hyfsat med julmat, som kan ätas (trots bekymmer med mun, tänder, svalg och mage).
Sonen Erik läste julevangeliet. Men här vid julbordet. 
Mörker. Snö.

Julafton ändå räddad av julevangeliet från Lukas, uppläst av sonen med målbrottsröst. Från och ur den gamla familjebibeln.

Kalle Anka därpå, förstås. Som numera inte känns som en eftergift till kommersialismen utan tvärtom, faktiskt.
Men, av det som teve bjuder på julafton  är allt "Kan du vissla, Johanna", bäst. Gripande, med totalt osentimentalt spel av både smågrabbarna och deras "morfar" (Per Oscarsson). Osentimental nostalgi om människors ensamhet samtidigt med sökande efter gemenskap.
OK, Karl-Bertil Jonssons julafton, den är också ett måste.  Och Svensson, Svenssons jul funkar också bra som komisk underhållning, även om den känns rätt daterad.

Dopp-i-grytan och hyfsad julmat i övrigt. Julklappsutdelning, där boken om Piteås 400-åriga historia var den jag uppskattade mest.
Fin julotta i teve från Boda, men nog kändes det märkligt att julevangeliet där lästes på dalmål med Boda-tvist.

Den fem timmar långa teve-versionen av Fanny och Alexander, var en överraskande stark upplevelse. I sin fulla längd dock på tok för lång, Har tidigare nog bara sett en kortversion av akt 1 och div snuttar av senare akter.  Men min reaktion nu är att den närmast burleska, och långrandiga inledningen gör att "man" inte orkat med resten tidigare. För det är ju i de senare akterna som det hettar till i reaktioner och kriser på ett så gastkramande och närmast outhärdligt sätt.

Nå, den starkaste upplevelsen var ändå de fyra första (av åtta) avsnitt av "Berättelsen om Jesus" som sändes i SVTs kanal två. Etiketterad som drama-dokumentär. Alltså inte en spelfilm, som den i och för sig välgjorda "klassiska" Jesusfilmen, utan en mera "neutral" och vetenskaplig genomgång, som ändå är väldigt stark genom att den bygger på inte bara de fyra evangelierna i Nya testamentet, med ordentliga analyser av dessa, utan också på annat källmaterial från denna tid, liksom ett otal experters analyserande och klargörande kommentarer, t ex om flera av lärjungarna - inkl de kvinnliga, och av moder Maria och Jesu bröder, men också av det politiska maktspelet och den judiska religiösa/politiska elitens agerande visavi de romerska makthavarna.
Och hur de kristna efteråt beskrivit detta spel, för att inte reta upp romarna.

Det återstår att se om de följande avsnitten håller samma klass.
(Undrar bara när de avsnitten kommer... )

18 december 2019

Förfärande julhälsning om kortsiktig egoism

  Jag förfäras. Enl TT (redovisad i dagens PT)  så visar en opinionsundersökning att fler är negativa till biståndet. En orsak är att inte bara (det inkrökta, alltid negativa) SD utan även moderaterna ändrat sin svalt positiva attityd till en uttalat negativ inställning. Den kortsiktiga egoismen breder ut sig. Men, fortfarande så anser en klar majoritet (60%) att svenskt bistånd bidrar till en bättre värld.    
  Vilken dyster julhälsning. Julen har ju länge varit en givandets högtid, med generositet och omtanke. Men alltmer kommersialiserad, stressande.  Det svenska biståndet har dock sedan senare delen av 1970-talet haft en bred, mycket bred uppslutning av svenska folket, även om det förekommit smärre fluktuationer mellan åren. Svenskarna i gemen har insett att världen mår bättre av att de länder som varit minst utvecklade, hjälps framåt till demokrati och välstånd genom t ex undervisning och förbättrad ekonomi.  Som min mor sa, även om man kan ha det fattigt och svårt själv så finns det alltid de som har det värre. De måste man hjälpa.
    Nu verkar den insikten ha minskat. Välviljan till att bistå andra länder gick ner ifjol, och än mera nu 2019. Själviskheten, att bara se till att man själv ska ha det bra, tycks öka.
   Jag förstår inte hur folk (dvs en växande andel) tänker. Eller rättare sagt, jag hör och ser ju det. "Pensionärerna får det sämre. Sjukvården går på knäna. Man går inte säker ute, så det måste bli mer poliser."  Etc.
Och man ser bara till sig själv, blundar för orsakerna. Som de ökande klyftorna - som inte bara finns inom Sverige, utan också mellan länderna. Att inte alla pensionärer har det så illa. Att trots brister så har vi ändå en god sjukvård i Sverige, med fler läkare än någonsin (som  tyngs av byråkrati dock), om än inte tillräckligt många i de glesare delarna av landet. Fler poliser har vi, men orsakerna till brottsligheten måste bekämpas.

De brister vi har i Sverige, de beror på sådant som djupare och bredare klyftor i Sverige, orsakade av skenande inkomster för de redan välbeställa - vilket ökar kostnaderna för de sjuka och arbetslösa (och en del pensionärer) mer än de klarar - men som inte alls drabbar de välbställda på samma sätt. Ökande byråkrati, ofta dessutom beroende på en fortsatt centraliseringssjuka som gått över alla gränser, vilket bl a visar sig inom sjukvården och dess organisation. Korruptionen verkar också ha ökat på senare år.  Sänkta skatter för de redan välbeställda - dvs bristande insikt av att frihet och välstånd kräver gemenskap och omsorg om varandra. Vilket innebär att de stora resurser totalt som ändå finns inom Sverige fördelas bättre och mera effektivt. 

Och det är brister som inte avhjälps av att minska biståndet till länder som behöver utvecklas, som behöver demokrati, utbildning och sådant som ökar förståelse och motverkar krig och konflikter.

Ett brett bistånd, det ökar välfärd och demokrati både för de eftersläpande länderna och för Sverige.

08 december 2019

Julmusik - av olika ålder

Behöver ni julstämning i adventstider? Och då något som inte är muzak som spelas i varuhusen för att öka köplusten. Då rekommenderar jag något som måhända inte är det första man tänker på: En CD med The Blind Boys of Alabama, Titel: "Go tell it on the Mountain"
Det är gospel med djupa rötter, faktisk utgiven detta århundrade. Idag är det inte så mycket av Gospel som framförs av manliga sångare i grupp. För 50-80 år sedan var det dock vanligt.
Sångarna i Blind Boys är rätt ålderstigna nu, men fullt OK. arrangemangen är till viss del rätt annorlunda än de vanliga.  Tillika är det gästsolister (utanför de solister som tillhör gruppen) i 10 av de 12 (klassiska) numren. T ex Solomon Burke och Mavis Staple, hon är nu i 80-årsålder och still going strong. Jag har f ö en LP, som jag köpte 1961, där Mavis Staples sjöng med den ursprungliga The Staples Singers, inkl papa Roebuck Staples.
Bilden nedan visar dock en något tidigare upplaga av the Blind Boys of Alabama. 




Papa Roebuck Staple och barnen Yvonne , Mavis och Pervis.  Tidigt 60-tal.

07 december 2019

Singing the Blues, gammal LP

Beslöt stänga FB. Men "hittade" en gammal LP, la den på skivspelaren.
En av mina första, köpt jan 1961. "Singing the blues" RCA Camden, 12 spår sammanställda av Leonard Feather.
Leadbelly/Good Morning Blues, Lizzie Miles/Yellow Dog Gal Blues, Just another Woman med Hot Lips Page och Teddy Bunn….vilka grejjer !
Och Lil Green med Why Don´t You Do right? Fats Waller med Bessie, Bessie, Bessie. Wingy Manone med How Long Blues. etc etc . Det är inte klokt vilken fin samling musik på dessa 12 spår. Det är säkert 30 år sedan jag lyssnade på just denna skiva.


Hur många av dagens 17-åringar har hört ett enda av dessa enorma inspelningar? Eller av dagens 40-åringar heller... Vilka musikskatter som återstår att upptäcka för dem.
Att upptäcka både från några decennier före den äldsta av dessa inspelningar - och fram till sekelskiftet...
Etiketten med Lil Greens inspelning från 1941, Why Don´t You Do Right. På legendariska Bluebird. Och hon kompas av Simeon Henry piano, Big Bill Broonzy gitarr och Ranson Knowling på bas.

Och tänka sig, hela LP-n, med undantag av ett spår, har en fantastisk ljudkvalitet.!