08 april 2011

Nej, det var inget aprilskämt. Och centern backade

För några dagar sedan skrev jag om hur kartläggningen av och registreringen av våra flygresor skulle skärpas ytterligare. Det var ännu en av dessa inskränkningar i vår integritet som nu lanceras i samma anda som FRA-lagen och datalagringsdirektivet. Det presenterades den 1:a april, vilket gjorde att en och annan såg det som ett dåligt aprilskämt.

Centern var inte helt nöjda, men nu kan man höra i radions nyhetssändningar, att centern gett upp. Detta efter att även sossarna är med på tåget att kartlägga oss än mera.

Vad annat var att vänta? Vare sig centern eller sossarna har ju utmärkt sig tidigare för att respektera den enskilda människans integritet. Och allianspartierna (liksom sossarna) menar alltfort att det är viktigare att kolla varje människa än att inrikta sig på de som är misstänkta för brott.

4 kommentarer:

Jan Rejdnell sa...

Strategin måste bli annan. På fråga efter fråga förlorar de som försvarar integriteten självklara landvinningar.
Efter FRA går allting bakåt.
Det går inte längre med argument och principer - frågan är vad som biter?
Rädslan för terrorism gör att vi går in i ett kontrollsamhälle där liberaler säger - Om du inte har något att dölja behöver du inte vara orolig.
Frågan är bara vad man kan anses dölja?

Pop sa...

Jaha då tar vi upp det gamla skämtet igen: "Centerpartiet har alltid velat, och kommer alltid att vela..."

Hur som helst så blir det intressant att se vart de går i integritetsfrågor när Maud Olofsson lämnar in på kongressen i höst (för det är jag övertygad om att hon kommer att göra). Jag är inte alls säker på att det bästa vore om Stureplansfalangen tog över.

Lars-Erick Forsgren sa...

Jan. Som sagt, vad ska vi (som vill ha ett liberalare/friare samhälle) hitta för strategi när förnuftsargument inte biter, och inte heller ideologiska hänvisningar?
Partipiskorna styr. Anpassning är ordet. Och ordern.

Demokrati är det inte. Men hur få väljarna att reagera?

Lars-Erick Forsgren sa...

Pop. Ja, gamle Hedlund visste man att han alltid velade - så det gynnade honom och storbönderna. Mauds era började hyfsat, men spårade snabbt ur i och med att hon och centern blev deformerade av makten.
Självfallet ser jag gärna att centern tog en socialliberal linje, men varken Stureplanscentern eller andra av deras "liberaler" verkar ha tillräckligt stabil kompassriktning. Och jag har svårt tro att det räcker att Mauds piska upphör vina för att det ska bli vare sig stabilitet eller ideologisk uppstramning. Ser man på centerns/bondeförbundets historia är inte ideologisk stringens det som utmärker partiet.