13 maj 2010

Varför föräldraledighet?

Häromdagen lancerade miljöpartiet att föräldraledigheten skulle delas i tre delar. En för mamman, en för pappan och en fördelad efter fritt val. Det påminner starkt om ett förslag som lancerades inom fp för en tid sedan, men som föll i den interna partidebatten om jag förstått den rätt.

Om man nu från överhetens ska syssla med att dela upp ledigheten mellan olika personer borde man tänka efter syftet med ledigheten (med ersättning)? Är den för barnet och familjens skull?
Eller för jämställdhetens skull? Det senare verkar vara syftet för mp och många femininister.

Men i så fall skulle väl 50-50 vara det enda tänkbara?! Varvid dock måste bortses från att familjer idag ser olika ut.

För min del anser jag att f-försäkringen skall vara till för barnets och familjens skull. För att ge mesta möjliga föräldratid för barnet. Då ser jag det som naturligt att varje familj ska anses vuxen att göra fördelningen själv utifrån den egna situationen.
Kom också ihåg att det finns ofullständiga familjer - och familjer där fadern faktiskt inte kan få ersättning för den tid han enl fyrkantiga regler "ska ta" ut själv. Ex-vis p g a uppnådd ålder. Det är dessutom något som av biologiska skäl inte "drabbar" kvinnor.

Fifty-fifty eller tredelad föräldraförsäkring berövar alltså vissa familjer tid med barnen! Varför? Jag ser inte rättvisan i detta.

3 kommentarer:

Sebastian sa...

Eller så avskaffar vi helt enkelt föräldraledigheten.

Lars-Erick Forsgren sa...

Nja, det vore väl inte så lyckat att slänga ut barnet med badvattnet...

Föräldraledighet, rätt och rimligt utformad, ser jag nog som en bra sak. I första hand för barnens skull - men även för samhället, eftersom vi faktiskt behöver barn.

Sebastian L sa...

Nä, men det vore ganska lyckat att slänga ut avföringen med badvattnet.

Men varför ska en arbetsgivare behöva ge någon ledighet bara för att denne ska ta hand om sina barn? Barn är inga övermänniskor vet du.

När du säger att "vi" behöver barn, hur menar du då? Det är väl helt individuellt? Förresten, även om vi alla behövde barn, varför skulle man ändå ha påtvingad föräldraledighet?