20 maj 2009

DN:s märkliga EU-enkät och om fair play.

Med anledning av DNs märkliga enkät inför valet till EU-parlamentet så skrev jag till Håkan Brors, DN, den person som kommenterat enkäten i tidningen idag.

Jag menade bl a att det var en värdelös test, då det inte var samma svarsalternativ för läsarna som för politikerna. Att då jämföra sitt resultat med partiernas blir helt meningslöst.
Jag frågade också vem som svarat för partierna, det angavs ju bara att Christian Engström svarat för (pp).
Eftersom detta val kan bli ett personval i högre grad än till riksdagen, så anser jag att det är en viktig fråga. Speciellt som flera kandidater har en annan inställning är partiets officiella i viktiga frågor. Jag ville också veta varför DN reducerat frågan om integritet och medborgarrätt till "fildelning"?

Jag fick detta svar från Håkan Brors:
"Tack för dina synpunkter. Frågorna handlar om EU och ställs till partier som vill bli invalda i EU-parlamentet för att företräda sina väljare i dessa frågor. I en demokrati är det naturligt att väljare vill ha besked vad partierna tycker i dessa frågor. Att begära att väljare ska rösta fram partier som inte vill avslöja sina åsikter är att kalla "köpa grisen i säcken" för demokrati. Ingen från DN har dock tvingat Piratpartiet att svara på alla frågor, utan partiledningen har själv valt att svara direkt efter ett mejl. Det är partierna som svarat med sin officiella ståndpunkt i varje fråga. Inte till exempel Carl Schlyter för Miljöpartiet om vad partiet anser om EU-medlemskapet. "

Detta får var och en tolka som den vill. Min kommentar är denna.
Frågorna handlade om EU, men alla var inte relevanta eftersom det gäller val till EU-parlamentet, inte till riksdagen.
"Att företräda sina väljare" innebär att det vore rimligt att avkräva personliga svar av toppkandidaterna, inte om partiets officiella inställning, som Brors säger att DN gjort.
Betr "köpa grisen i säcken" så är det väl upp till väljaren att avgöra om han/hon vill det. Att (pp) inte har en uttalad åsikt i varje fråga är allmänt känt (och som jag till en del kritiserat (pp) för, vilket mina bloggläsare vet) - varför då tubba (pp)s enkätbesvarare att ändå ta ställning. Då måste det ju med automatik bli fel - felaktig väljarinformation!

Jag är, som alla läsare av denna blogg vet, inte piratpartist. Men jag gillar fair play. Liksom att var och en ska få dra sina slutsatser själv. Det innebär att jag inte gillar och inte anser att det är fair play att som DN gjort försöka lura väljarna att tro att (pp) har åsikter som de inte har.
Jag tycker faktiskt det är bedrägeri.

Det hade varit en helt annan sak om politikerna fått samma svarsalternativ som läsarna och att det varit deras personliga åsikter som efterfrågats.

5 kommentarer:

Peter Warnström sa...

Det är bra att Du jobbar mot partiorganet Pravda, öh förlåt, jag menar regeringsorganet DN såklart :) Trevlig sommar...

Nandi sa...

Håller med! Dock tycker jag att Piratpartiet hellre kunde ha dissat att vara med än att vara med i en vad-ska-du-välja-undersökning som garanterat blir missvisande. Dåligt av PP men sämre av DN. Röstade f.ö. PP idag och vet att dom inte alls kommer ta ställning till alla frågor som besvarades i undersökningen. Men för dom som inte är insatta kan det ju få som resultat att man röstar "fel".

Lars-Erick Forsgren sa...

Peter W. Haha, men tyvärr funkar DN idag som tämligen oideologiskt regeringsorgan.
Partiorgan (fp) var det länge sedan DN var. Vilket i och för sig är bra. Men om jag har rätt betecknar sig DN numera som "oberoende liberal".

Jag menar nog att riktigare vore att beteckna sig som "beroende oliberal".

Lars-Erick Forsgren sa...

Nandi.
Otaktiskt, kanske, av (pp). Men inte ens Christian (eller Rick F) är några garvade politiker så de klarar alla fällor som gillras.

Jag skulle uppskatta om DN m fl hade ett bättre sinne för fair play.

Joshua_Tree sa...

Ett bra initiativ av dig och skönt att se att folk utanför PP reagerar. Som sagt; fair play är det minsta man kan begära. Alla partier, även PP, ska givetvis granskas kritiskt, men på sanna grunder. Jag tycker att vi har förtjänat den respekten vid det här laget.