17 maj 2009

Vem ska få vara med?

Både Christian Engström (pp) och bloggaren Scaber Nestor undrar och är upprörda över att piratpartiet inte får vara med i kvällens partiledardebatt i teve2:s Agenda.

Jag är inte direkt upprörd, jag har ju varit med ett tag och vet hur resonemangen brukar gå om detta. Men visst känns det lite märkligt ändå.

Först och främst känns det märkligt att partiledarna ska ha en debatt inför valet till europaparlamentet. De ställer ju inte upp!
De som borde debattera är förstanamnen på resp partis EU-valsedel! Teve borde ge dem chansen att visa sina mer eller mindre attraktiva nunor. Och framför allt, sina åsikter betr frågor som rör EU och dess parlament!

Nu förstår jag dock att alla möjliga partier inte kan tas med i en debatt av detta slag. Men visst känns det "lustigt" att begränsa sig till riksdagspartierna plus junilistan, som endast sitter i Europaparlamentet.

Om ett eller flera riksdagspartier åker ut ur EU-parlamentet, ska det ändå få vara med i debatterna i teve inför nästa EU-val? Det vore logiskt, men...

Jag tror nog att teve i sista stund kommer att släppa fram även (pp) i några debattsammanhang före den 7 juni, om opinionssiffrorna håller i sig och om kraven blir nog högljudda.

Men - visst vore det dags för teve att hitta någon mera flexibel princip för partier som får vara med i debatter och presentationer än dagens. En princip som gick på något slags aktualitetskriterium. Medges att det kan vara svårt att formulera, men ändå.

3 kommentarer:

Olof Bjarnason sa...

Mera inkonsekvent än att släppa fram KD framför PP är att JL inte är med! De _finns_ ju representerade i EP!

Kålan sa...

Junilistan kommer inte vara med, det är en av anledningarna till att det är så märkligt.

Lars-Erick Forsgren sa...

Olof och Kålan.
Visst, det är ett riktigt påpekande betr Junilistan. Dvs om SVT har principen om att de partier som sitter i riksdag och parlament ska få delta. Men någonstans såg jag att de skulle få vara med, men det visade sig vara fel.
Därmed så har ju de åberopade principerna rasat ihop. SVT har tagit hänsyn till att junilistan har dåliga opinionssiffror.
Då borde de ha släppt in (pp) eftersom det har siffror som klart ligger över gränsen till att bli invald.

Just det senare kunde ju vara ett, om än osäkert, kritierium för deltagande. Men självfallet bör alla partier som har repr i EU få delta. Tills väljarna fällt sin dom.

Däremot är represenation i riksdagen inget godtagbart kriterium för debatter inför ett valt till europaparlamentet.

Lika litet som antalet eu-parlamentariker bör vara ett kriterium för att få delta i debatter inför riksdagsval. Anser jag.