21 november 2021

Sabunis taktik (?) knäcker liberalismen

 Ett liberalt (eller socialliberalt)part  kan inte genomföra, eller ens trovärdigt påstå att det vill genomföra  en politik enligt sin ideologi om det sker som underlag för en regering av ultrakonservativa och nynazistiska partier. 

Alltså.

Nej, Sabunis linje håller inte.
OK, landsmötet i helgen gav en del näsbrännor åt partistyrelsens förslag, åt rätt (social-)liberalt håll. Och visst, i sitt linjetal i lördags höll Nyamko Sabuni ett väl genomarbetat anförande, med ett antal frågor, som ligger varje socialliberal varmt om hjärtat. Vilket tydligen gjorde att en del av hennes kritiker blev "kompromissvilliga" ... och stämde in i kören att hålla ihop partiet, att partiets överlevnad är viktigare än dess politik.
Det man (medvetet?) glömmer är att genomförandet av en god socialliberal politik inte går ihop med att ha en ultrakonservativ regering, som dessutom ska vila på SDs "välvilja" !!!
L kommer inte in i riksdagen. Och skulle det mot förmodan göra det så kan det inte stoppa SDs inflytande. Resultat: Det blir inget av L:s (ofta) fina liberala program.
Vackra ord i valrörelsen räcker inte när de konfronteras med regeringsbildandets verklighet. Sabunis taktik knäcker liberalismen. Däremot släpper det fram extremism. Åt höger - och vänster. När Sabunis sa upp samverkan med s-mp-regeringen var det i uttalat syfta att samverka åt höger inkl SD. Det vi ser nu är att S tvingas gå åt vänster (i st för åt L) för att få ihop ett regeringsunderlag.... Ridå!
Och valet 2022 kan gå hur som helst. (Därför hoppas jag på framgång för Folkliberalerna, det enda säkra socialliberala partiet.)

Inga kommentarer: