19 september 2021

Härlig gladjazz med Champian Fulton trio



Sångerskan och pianisten Champian Fulton från USA inledde höstsäsongen för Jazz i Piteå, efter drygt 1,5 års uppehåll p g a Covid-19s järngrepp, som omöjliggjort levande jazz.


Efterlängtad och hellyckad premiär. Plats 2kök på Acusticum.

Jag kände inte till Champian tidigare, förutom att ha sett några notiser från den turné hon nyligen börjat i landet. Trion innehåller förutom Champian också Hans Backenroth på bas (Sv) och Kristian Leth på trummor (Dk) = hennes Scandinavian Trio.

Första låten spelades i uptempo och med glatt humör, vilket präglade hela konserten, drygt 2 tim i två set. Andra låten, ”I Cried for You” finns i massor av inspelningar, men jag förknippar den främst med en sorgsen Billie Holiday. Men här vilade inga ledsamheter. Så icke heller i övriga melodier, trots att texterna i de flesta fall handlade om kärlekens irrvägar och problem. Pianisten/sångerskan är högst proffsig, hon trivs med sitt komp – och de trivs helt uppenbart med henne. Hon har en fin och klar, välmodulerad röst som passar utmärkt i de jazzens standardlåtar som hon och gruppen framför. Hon spelar med båda händerna – och har mängder av kluriga infall och inpass. Och det är genuin spelglädje. Och såväl basist som trummis ges plats för solon - med ömsesidiga, fina accenter och inprickningar.

Några av melodierna: East of the Sun, Every Now and Ten, I´ll See You In My Dreams, All of Me, This is Always, Just Friends med flera. Det glada och musikaliskt högst kvalitativa framförandet skapade en feel-good stämning, utan att det kändes ytligt förflackat. Jag gissar att Champian Fultons uppväxt i en musikalisk miljö, präglad av jazz är en viktig bakomliggande faktor till detta: Tidlös ”Happyjazz” med kvalitet.
Hellyckat!

Fotnot. Campian Fulton Trio med Backenroth och Leth har helt nyligen utkommit med en CD, där delar av programmet finns med. Den spelades in i november ifjol (2020), i FinlandStudio, i Danmark. Musikerna från tre länder. Utgiven av Japan Records Inc, Tokyo, Japan. Med texthäfte fullsmockat med japansk text... Titel: I´ll See You In My Dreams.

 

Champian Fulton vokal och piano

Inga kommentarer: