17 oktober 2020

Karin Månsdotter var inget litet våp, och Erik XIV inte just galnare än Gustav Vasa eller sina bröder.

TV4 och Karin Månsdotter.  Startprogrammet om svenska drottningar. En av tv4 s största satsningar, läste jag i förhandsreklamen. Och snutten hos Skavlan för någon vecka sedan med den berömda skådespelerskan från Bron, väckte förhoppningar. Men, usch, vad jag blev besviken!
                                                                                                      

Att kostymeringen var "vacklande" i historisk korrekthet må vara, och språket, som bitvis låg på rätt infantil nivå. Skådespelarinsatserna var inte heller speciellt lysande. 

Men värst var snuttifieringen och "urvalet" av vad som ansågs viktigt i historien om Karin Månsdotter, och det i stort sett från början till slut. 
Att skildra Karin Månsdotter någorlunda rättvisande skulle nog kräva minst två, kanske tre, timslånga program (utan reklamavbrott), och inkludera en något fylligare beskrivning av Erik XIV. Denne levde visserligen tidvis i ett "själsligt mörker", som givetvis påverkade Karin. Men hon var en mycket starkare person och personlighet än vad TV4 förmådde visa.
   Erik var en typisk Europeisk furste för denna tid, men också intellektuell och begåvad i mycket. Det som idag beskrivs som galenskap var "normalt" för den tidens enväldiga härskare (om än inte allt), och i stil med den grovhuggne faderns. Och hans bröder stod knappast honom efter vad gäller galenskap. Men de tog ju livet av honom och har kunnat låta skriva historien om Erik och sig själva.
Den som läst Herman Lindqvist bok (utgiven 2014) om Erik får en fylligare och mera korrekt bild , inte bara av Erik utan också av Karin, som ju överlevde Erik många år. Frillan som blev drottning, hon levde ett farligt liv, men hon var inget litet våp.
Jag vet inte om jag orkar se de kommande avsnitten om svenska drottningar. Hur presenteras och vinklas deras liv? Språkligt? Innehållsmässigt?  

Inga kommentarer: