29 oktober 2020

Hans Lindblad om Superlögnaren Trump

 Superlögnaren Trump

Donald Trumps lögner flera gånger per dag, hans förakt för demokrati och hans förkärlek för diktatorer, de för lätt tankarna till Torgny Segerstedts legendariska ord i Handelstidningen, "Herr Hitler är en förolämpning". Detta efter nazisternas maktövertagande i februari 1933. Segerstedt beundrade sedan studieåren tyska filosofer och teologer. Att detta Tyskland nu skulle styras av en vrålande lögnhals och våldsverkare smärtade honom, att vi "tvingas sysselsätta våra tankar med vad hr Hitler hittar på... Det är oförskämt att ställa till det så."

Genom TV och Twitter är Trump en global förolämpning. Han är antidemokrat, lögnare, skrävlare, religiös extremist, rasist och kvinnoskändare, en genomrutten och ond människa. Lögnerna är hans medel för att skapa allt svårare polarisering och hat. Det övergripande syftet är att rasera demokratin i så många länder som möjligt. Demokrati bygger på förtroende mellan människor och där söker han skada mest. Liksom Hitler baserar Trump sin politik på groteska konspirationsteorier. Han avskyr kunskap och fria media. Allt går ut på att skapa hat. Förmodligen är han mentalt sjuk. 


  D Trump 

Det är en dubbel tragedi att USA fått en destruktiv president samtidigt som nynazism och extremhöger blir ett allt större hot mot mänskliga rättigheter i Europa. Trump avskyr EU liksom allt annat samarbete mellan demokratier. De européer han umgås med är rader av högerextrema.

Han beundrar den despotiske Putin, som hjälpte honom till makten 2016. Putin har sin utbildning att ljuga från det kommunistiska KGB. Trump säger sig tro mer på Putin än på USA:s säkerhetsmyndigheter, helt absurt.

Trump vill att USA drar sig ur i princip alla internationella organisationer. Han struntar i att nationalism i alla tider lett till krig.

 Trump förnekar klimathotet.  Religiösa extremister menar att bibeln visar att jorden är mycket yngre än vad forskarna anger. Alltså har Gud skapat färdig kol och olja direkt i jordskorpan med påbud till människorna att snabbast möjligt elda upp dem.

Trump har visat total brist på ledarskap rörande pandemin och är därmed  ansvarig för hundratusentals amerikaners död. I alla sammanhang tänker han bara på sig själv. Allmänheten har mycket större förtroende för den extremt erfarne smittskyddsexperten Anthony Fauer. Det tål inte Trump och kallar Fauer "idiot".

Den tidigare president som påminner Trump är den avsatte Richard Nixon,  dokumenterad antisemit, lögnare och förbrytare, dock på en lägre skadenivå än Trump.

Trump behärskar totalt Lincolns och Eisenhowers gamla parti. Det hade inte varit möjligt om inte den kristna högern sedan årtionden tagit över partiet och genomsyrat det med fanatism och hat (Amerikanska partier har ganska få medlemmar, så det har varit möjligt ta för den kristna högern att ta makten över republikanska partiorganisationerna i delstat efter delstat och genomsyra dem med fanatism och hat. Jämför med när Livets ord tog över KD:s lokalavdelning i Uppsala.) Kommer republikanerna att radikaliseras ännu mer eller vågar mer moderata äntligen bjuda Trump  motstånd?

Inte bara Trump såg hur diktatorn Milosevic  i före detta Jugoslavien eskalerade serbisk hatpropaganda i TV mot andra folkgrupper. Först när blodtörsten var etablerad var det därefter möjligt att beordra folkmord. Mördandet leddes uppifrån. Så har också Trump använt TV – och Twitter.

USA är mer polariserat än någonsin sedan inbördeskriget 1861-65. Högerextrema grupper som mördar i huvudsak färgade har funnits i generationer. Men innan det kan uppstå ett mer storskaligt politiskt dödande med kanske miljoner mördade krävs nog en tid med ytterligare upptrappning. Trump propagerar ständigt för fler privata vapen, inklusive automatvapen som visat sig kunna användas för massmord i skolor eller folksamlingar. Republikanerna är långt mer beväpnade än demokrater som i stället kämpar för striktare vapenlagar.

Betydligt fler kyrkliga ledare än förra gången ger i år sitt stöd till demokraternas presidentkandidat. Trump som kristen fundamentalist står mentalt långt från arvet efter pastor Martin Luther King Jr och medborgarrättsrörelsen.

Hans Lindblad, fd fp-riksdagsman.
-----
Så här presenteras Hans Lindblad i Wikipedia. 
Hans Bertil Lindblad (i riksdagen kallad Lindblad i Gävle), född 1938 i Gävle Heliga Trefaldighets församling i Gävleborgs län, är en svensk tidningsman, politiker (folkpartist) och författare. Hans Lindblad, som var son till en försvarsanställd, blev journalist vid Falu-Kuriren 1961 och var ledarskribent för liberala Gefle Dagblad från 1966.


                                           Hans Lindblad. 


Jag vill tillägga att Lindblad är liberal, vilket i Sverige uttolkats som socialliberal/frisinnad, allt ifrån det Bertil Ohlin blev fp-ledare och fram till ca år 2000. Lindblad har också personlig erfarenhet av fp-ledare allt ifrån Gustav Andersson "Rasjön" och framåt och kan det mesta om liberal ideologi och liberal politik och ledare i Sverige. Har bl a skrivit en bok om fp-ledaren Sven Wedén med titeln "Kärlek, tbc och liberalism", men också flera andra t ex om Karl Staaff. 

. 

Inga kommentarer: