05 juli 2018

Nynazzarna NMR vill krossa demokratin, jfr Almedalen

Årets Almedalsvecka sker på två plan. Politikenra håller sina tal och PR-utspel inför media. Men vid sidan av detta är de "vanliga" människor som faktiskt vill ta del av veckan, att informera sig eller själva sprida info eller diskutera med andra, "höga" som "låga".   Ibland möts ändå de två världarna, tydligen. I år verkar dessutom NMR, de svenska organiserade nynazzisterna;  de som inte ens försöker hålla en putsad fasad, de som inte ens försöker vinna någar val. De som bara vill störa och rasera demokratin. De som talar (nå, skriker då) om riggade val. Som vill knäcka bögar, som vill skicka ut (eller ännu värre) alla som inte tycker som nynazzarna själva tycker, dvs judar, muslimer, färgade, flyktingar, minoriteter. De är väldigt aktiva, på sitt provcerande sätt, i Almedalen. Och nu efter någon dag verkar de ha fått upp farten, inte minst p g a att polisen gett dem demonstrationstillstånd. Märkligt nog. NMR som förnekar förintelsen.
Inte nog med att de störde, så gott de kunde, Annie Lööfs tal igår. Men hon tog kampen emot dem, öga mot öga. De har fortsatt med att störa fol i Almedalen.
Det torde nu vara uppenbart att de utgör ett hot för alla som inte lever upp till deras mall. Jag har tagit del av flera skildringar av hur folk hotas, knuffas, trakasseras på alla de sätt. Folk som muntligt framför singa  åsikter om nazism, de misshandlas av nazisterna, det drabbar unga flickor, medelålders kvinnor och äldre damer, och män. Ibland hinner någon polis, ofta inte. Och poliserna tycks ibland tycka att de som inte gillar nazzarna inte ska säga något utan bara drypa iväg. Jag blir välidgt upprörd. 
Polisen skulle inte ha gett NMR tillstånd, för NMR är ute för att provocera och störa det demokratiska samtalet. Det verkar som om  bryter mot förbudet om att utsätta folkgrupper för hot och våld. Det borde polisen ha förutsett. 

Nu läser jag dessutom att en forskare befarar att NMR (uttytt nordiska motståndsrörelsen) planerar att störa valen också, genom att sända ut "valobservatörer" med uppgift att ställa till oreda vid vallokalerna.
Jag citerar lite ur artikeln i SvD.
"
NMR har vuxit och rekryterat fler medlemmar och är den ledande högerextrema organisationen i Sverige. Säkerhetspolisen bedömer att gruppen blivit mer aktiva och att fler är benägna att begå brott.
– Det är inte en lätt uppgift för Säpo att ha koll på NMR, för NMR har inte ens koll på sig själva helt och fullt. Men just nu ligger det inte i deras intresse att på något sätt gå för långt över gränsen inför valet.
Christer Mattsson (forskaren, experten ) säger att i vissa kommuner och vallokaler så är risken stor att NMR dyker upp. De har själva sagt att de kommer agera "valobservatörer". I deras poddsändningar har de dessutom börjat tala om valfusk för att försöka undergräva förtroendet för valsystemet i förväg.
– Om man dyker upp i vallokalerna blir det lättare för NMR senare när de vill hamra in budskap om att valet inte gick rätt till eller att det var riggat, säger Mattsson.
NMR kan dyka upp med flaggor och filmutrustning, eller så är man inte öppen med sin agenda. Kungälv, Lundvika och Boden är tre av platserna som NMR pekat ut som viktiga under valrörelsen.
NMR har skrikit slagord som "krossa homolobbyn" och försökt att plocka ner prideflaggor och satt upp nazistpropaganda." 

NMR ska givetvis inte ha demonstrationstillstånd, men de kan ju ändå dyka upp där de vill och ställa till bråk. De vill ju ha uppmärksamhet, och sprida skräck och misstro till demokratin.
Frågan är hur det ska bemötas?  Undervisning? Att inte tro allt som skrivs på Facebook etc, inte tro på fejkade dumheter? Och... ? 


2 kommentarer:

Anonym sa...

De är ett stort hot mot demokratin, de skrämmer och hotar . Lyssnade på deras tal i Visby hamn i em... de anser sig som "folket" dessa unga arga vita män och några kvinnor... det gjorde gott i hjärtat att ropa "inga rasister på våra gator , inga nazister på våra gator" i mångfaldsparaden idag! De filmade oss drygt 4000...

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, jag förstår det! Jag har fått flera liknande kommentarer. Jag var ju inte där, men skildringarna är skrämmande.