06 november 2013

Tårtkastning i politiken

Så fick Jimmie Åkesson en tårta i ansiktet.

Visst, det är fel att kasta tårtor mot meningsmotståndare. Att tysta en motståndare på det sättet är fel metod.
Men jag måste erkänna att jag inte blir så våldsamt upprörd.  Nog kan det kännas som en kränkning för den som får tårtan i fejset. Men, farligt är det inte. Det kunde ju ha varit något värre som kastats.
 Ändå jag har viss förståelse för de som vill protestera emot SD´s rasistiska politik, även om detta inte är det bästa sättet.
Och tyvärr ger denna tårta SD och Jimmie Åkesson ett tillfälle igen att prata om hur förföljda de är av odemokratiska krafter, att yttrandefriheten är hotad.  I teorin har han ju rätt, men inte i praktiken.

Dessutom, varför kasta bort pengar på att ge Åkesson en tårta, säkert slickade han i sig lite...  Det hade väl räckt med en liten Gustaf-Adolfs-bakelse ;)

Men visst, tårtkastningen visar vad som kan bli följden när extrema partier sticker upp och skapar motsättningar i samhället. DET är det viktiga vi kan lära oss av detta. Extremistiska åsikter måste bekämpas med argument. Och genom att skapa ett samhälle som inte gynnar extremister.

1 kommentar:

Bertil Gralvik sa...

Nej, det är inte en acceptabel yttring att anfalla meningsmotståndare med tårta. Yttrandefriheten är en av grundpelarna i en demokrati, så man kan säga att inte ens vuvuzelas, som dränker den talandes röst, är en vettig protest.
Att tårtkastning skulle visa " vad som kan bli följden när extrema partier sticker upp" stämmer inte, om man betänker att även politiker av normal kaliber har utsatts. I det här fallet är det kontraproduktivt, eftersom det passar SD:s offermentalitet som hand i handske.
Vi måste bemöta även de uslaste argument med argumentation och belagda fakta.