Jag skrev för några år sedan några bloggtexter om det tredelade samhället. Jag minns att de rönte viss uppmärksamhet och gillande. Leta gärna efter dem igen med någon sökmotor.
Ser nu att i Affärsvärlden, av alla tidningar, så finns en artikel, signerad Lotta Dinkelspiel ("fint namn") en väldigt intressant artikel som har starka beröringspunkter med mina resonemang om det tredelade samhället.
Jag har inga större invändningar emot artikeln, men vill tipsa om den och kommentera något. I artikeln sägs att klassklyftorna ökat under se senaste femton åren. Jag menar nog att det började något tidigare, vilket indirekt framgår även av artikeln. Jag skulle säga att det började under Göran Persson(s) tid, i någon mån (som grund) redan när han var skolminister, sedan finansminister och än mera som statsminister.
Utanförskap är det ord som används i artikeln i Affärsvärlden, och ironiskt nog är det samma ord som Reinfeldts moderater använder (använt?) för att beskriva vad de ville minska... Tyvärr har de slagit in på samma väg som Göran Persson och sossarna och fortsatt fler steg, med resultat att utanförskapet ökat. Om det var avsett eller inte, det låter jag vara osagt.
Med exemplifiering av några konkreta fall visar Dinkelspiel hur det gått till, och det mycket utförligt och belagt med statistik. Dvs de konkreta fallen är inga unika undantag. En mycket viktig faktor till utanförskapet är den kraftigt ökade arbetslösheten. Så var t ex i början av 1980-talet arbetslösheten ca 3%, men då ansågs det fortfarande som en hög arbetslöshet. Idag skulle 3% anses som en mycket låg arbetslöshet... Så kan det gå, när inte haspen är på.
Men inte bara långtidsarbetslösa utan även långtidssjuka och förtidspensionärer anges som förlorare för den samhällsutveckling som skett. Och observera, den utvecklingen har till stora delar sin grund i politiska beslut, om arbetsmarknad och i urholkade sociala skyddsnät.
Några små citat.
"Enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv lever över en miljon människor i Sverige i det som kallas ”utanförskap”. Det definieras som de som vid ett givet tillfälle erhåller A-kassa, sjukersättning eller annan form av ekonomiskt bistånd plus de som befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Samtidigt urholkas det svenska socialförsäkringssystemet, där ersättningsnivåerna numera ligger långt från Europa-toppen." (Mina kursiveringar.)
"Den stora överraskningen i OECD-rapporten i våras var knappast att klyftorna i Sverige ökar. Det visste vi redan. Nej, nyheten var att Sverige är det land i västvärlden där skillnaden mellan de som har det bäst och de som har det sämst har ökat mest."
"Om ungdomsarbetslösheten och integrationen är regeringens två största bekymmer, så får sjukskrivningarna sägas vara det tredje. Under åren strax innan och efter millennieskiftet ökade belastningen på sjukförsäkringen kraftigt."
"Det finns undersökningar som pekar på att människor blir sjukare av att vara sjukskrivna. Men de senaste siffrorna pekar samtidigt på att folk inte heller blir friskare av att arbeta."
Jag vill förtydliga att det sista givetvis först och främst gäller de som är sjuka. Att tvinga ut sjuka i arbete gör dem inte friskare. Men i några (få?) fall kan tillfrisknande underlättas av att den sjuka successivt och gradvis kan få återgå till sitt arbete (om det inte är arbetet som gjort honom/henne sjuk!).
Det är som sagt en väldigt intressant artikel, som bör leda till eftertanke. Läs den!
Jag är en man i mogen ålder med brett samhällsintresse på socialliberal grund. Därtill mycket musikintresserad. Det är främst samhällsintresset som dokumenteras här, enstaka notiser av privat eller allmän karaktär kan förekomma. I likhet med Lord Acton (brittisk liberal på 1800-talet) anser jag att: ”Makt verkar korrumperande, och absolut makt korrumperar absolut. Stora män är nästan alltid dåliga män. Det finns ingen värre irrlära än att ämbetet helgar dess innehavare.”
03 september 2013
Den nya samhällspyramiden - klyftorna i Sverige
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Din första länk: "en väldigt intressant artikel" går till en artikel "Smygavgift gör datorprylar dyrare" på di.se.
Det var väl inte meningen?
/johan
Nej, det var det inte. Begriper inte... Det var meningen att länka till Affärsvärldens artikel.
Jag vill uppmana läsarna att klicka på länken som ligger i slutet av artikeln. I vart fall om ni vill hålla er till detta ämne.
Den av misstag inklistrade länken hör ihop med en annan bloggpost
Håller inte med, den dramatiska ökningen av klyftorna i samhället påbörjades under Ingvar Carlsson när han tillsammans med Kjell-Olof Feldt duperade det svenska folket att 'vi måste låta en del bli rika för att vi alla ska få det bättre'. Det har Feldt såväl i teve program som böcker medgivit. Däremot håller jag med om att denna utveckling sannerligen inte har hejdats med nuvarande regering utan snarare förstärkts till rekordfart. En röst på S lär inte göra saken bättre så det finns bara ett alternativ kvar; rösta knallrött!
Det du Anonym menar när du skriver att du inte håller med, det verkar var att ökningen av klyftorna började ett par decennier tidigare än jag skrev (Göran Perssons tid). Och det kan i viss mån vara riktigt, Dvs att det började under Ingvar Carlsson/K O Feldt. Men det den dramatiska ökningen - förstärkt av försämrat socialt skyddsnät - kom i och med Göran Perssons tid. Och s idag är i sak inte bättre, men de är dessutom så osäkra vad de vill...
Att det däremot skulle bli bättre genom att rösta knallrött, det tror jag verkligen inte. Men det alternativ jag vill ha finns inte. Vilket torde framgå med all tydlighet av mina tidigare bloggposter.
Skicka en kommentar