På söndag är det kyrkoval. Nåja, egentligen är det inte val av kyrka utan val till olika beslutande organ inom Svenska kyrkan. Märkligt nog sker det genom att partierna (!) ställer upp kandidater.
Jag skrev om detta bl a här på bloggen den 1 sept, se länken. Igår publicerades en delvis omarbetad och utökad version av detta på Second Opinion.
Nu ser jag att DN igår hade en ledare om detta också, en mycket bra ledare, läs här.
Andreas Holmberg, aktiv folkpartist och kristen, skriver också på samma tema på sin blogg, men har även publicerat sig i Ljusnan och på Budbärarens debattforum. På senare tid har förekommit andra spridda inlägg om detta. I stort är dock tystnad. Vilket även det tyder på att partival är något helgalet när det gäller en från staten fristående (?) organisation.
En ytterligare reflexion från mig är att rena personval kanske vore en väg att avpolitisera kyrkan och göra den fri. Men hur få partierna att släppa greppet?
De opolitiska nomineringsgrupper som finns, ställer ju tyvärr inte upp i alla församlingar.
Jag är en man i mogen ålder med brett samhällsintresse på socialliberal grund. Därtill mycket musikintresserad. Det är främst samhällsintresset som dokumenteras här, enstaka notiser av privat eller allmän karaktär kan förekomma. I likhet med Lord Acton (brittisk liberal på 1800-talet) anser jag att: ”Makt verkar korrumperande, och absolut makt korrumperar absolut. Stora män är nästan alltid dåliga män. Det finns ingen värre irrlära än att ämbetet helgar dess innehavare.”
15 september 2009
Kyrkan och politiken, igen
Etiketter:
Andreas Holmberg,
kyrkopolitik,
kyrkoval,
politik,
Second opinion,
Svenska kyrkan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Valsystemet kan reformeras i kyrkomötet....de är de som kan se till att församlingarna får ett personvvalssystem.
Så om det i dagsläget bara finns politiska partier till församlingen, ge inte upp, rösta på FRIMODIG KYRKA till kyrkomötet så kan det lösa sig till nästa val.
I församlingar i allmänhet känner "alla alla". Där borde gå att personvalsrösta utan partiprefix.
Trots bibeltolkningen ,som omöjliggör att man och kvinna kan samarbeta över nattvardsbordet så röstar jag på Frimodig Kyrka till
Kyrkomötet.
Sekulärt ser jag ofoget att partierna nominera som ett svaghetstecken.
Skicka en kommentar