19 januari 2008

Galor och galor, man blir galen.

Visst, det är viktigt att kunna följa med i teves nyhetsprogram. (När jag periodvis varit utan teve så har jag dock klarat mig bra med radions P1 “bara”.) Dock, ibland kan det dock behövas lite avkoppling, gärna på en inte för enfaldig nivå. Men var ska man söka de programmen? Inte är de överväldigande många i det programutbud som man betalar licens för. Knappast heller om man skulle köpa en knippe betalkanaler (vilket ord, man betalar ju redan licens!).

Det verkar som att teveutbudet i såväl monopolteve som i TV4 numera domineras av galor. Det är Guldbaggegalor, idrottsgalor, melodifestivalprogram till tusen, dansgalor och s.k. Idolgalor, och så en knippe välgörenhetsgalor. OK, de sista med sympatiskt ändamål, men varför stöpta i samma trista form? Allt till förvillelse lika.

Oavsett kanal så fylls de av reklam, diretkt eller indirekt, öppen eller dold, eller likartat material. Ofta fylls programmen, speciellt då Idolprogram och dansgalor, också av tjatiga återblickar stup i ett och allt presenteras av hurtfriska “programledare”, utan överväldigande intelligens och med enfaldiga texter att framföra.

Vart tog de spirituella programledarna vägen och de lekfulla och fyndiga programidéerna vägen? Har tevekanalerna förlorat förmågan att göra kvalitativa underhållningsprogram? Allsång på Skansen (som alltmer spårat ur) och Så ska det låta är alltför fåtaliga undantag i den annars så trista och jämntjocka smörja som numera dominerar tevekanalerna.

Jag blir galen av dessa eneverande galor. Något mer borde man få för licensen!

Inga kommentarer: