05 februari 2024

Beredskapsplanering -ohoj! Finns den? Alternativ!?

 Alltså. Betr beredskapsplaneing. De propåer jag sett/hört, de säger att vanliga medborgare, som inte är på ett eller annat sätt "värnpliktiga, vi ska vara beredda (betr matreserv,  och eventuellt  något mer? ) för ca 3 dgr. 
Men var vara:?  hemma, i skyddsrum, i något slags uppsamlingslokal i skogen?  för att fly till eventuell  sommarstuga (hur många har det?), eller vart?
Att transportera sig själv - eller med ngn evakuerings-buss? Husbil eller husvagn är det väl inte så många som har? Eller hur göra? Finns alternativa planer?
                                                                                                                                                 
(Nej jag vill inte läsa det i tidningen - för då gör ryssen det också - men jag vill veta om ngn planering/beredskap verkligen finns! 

Ska vi ha beredskapslager för en vecka också, om tre dgr inte räcker?  För en månad  - eller för  obestämd  tid, dvs för evigt, eller tills ryssen dragit sig tillbaka...

Och,  om man "tvingas" dra iväg 5-25-50 mil till en rivningsfärdig "stuga" eller t ex nedlagds skola i avlägsen glesbygd, i en by som inte ens normalt har en matbutik,  hur då få tag på mat när,  den medhavda tagit slut - och det inte är bär eller  svampsäsong. Och man inte är jägare eller fiskare?
Och man "hela tiden" hör fientliga bombplan snurra runt för att leta bebyggelse att utplåna? Eller drönare eventuellt med något slags bomber/sprängmedel? 

Nå, därtill finns ju en  massa fler faktorer, som jag undrar om vårt gemensamma försvar (myndigheter) är beredda på.....   
Att "man" inte kontrollerat att skyddsrummen fungerar som tänkt, det vet vi ju.  

Inga kommentarer: