20 juni 2011

Borgs jobbskatteavdrag missgynnar pensionssparare

Jag har sagt/skrivit det förr, i en lång debatt med ekonominördar på HHS, men de förstod det inte. Nämligen att jobbskatteavdraget gör det olönsamt att pensionsspara privat, och missgynnar pensionärerna ur även den aspekten. Nej, jag orkar inte leta fram den debatten, lycka till...

Ser nu att Dagens Industri, minst ett halvår senare, tar upp detta. Nå, de har inte kommit på det själva utan uppmärksammar att Från riksdag & departement redovisar vad Skatteverket nu kommit fram till.

Så här "enkelt" är det alltså. Ligger man under brytpunkten, vilket ca 75 % av alla pensionsparare gör, då blir det ingen som helst vinst att spara. Man skattar lika mycket (i procent) som pensionär som man gjorde som inkomsttagare före pensioneringen. I bästa fall går det jämt ut, frånsett inflationseffekten. Dvs före jobbskatteavdraget måste man ligga strax över brytpunkten och som pensionär hamna strax under. Då "vann" man skillnaden, dvs förlorade i vart fall inte på att pensionspara.

Med jobbskatteavdraget är det däremot direkt olönsamt. Detta eftersom man som pensionär betalar MER i skatt än man gjorde som inkomsttagare. Värsta negativa effekten blir det givetvis för den som pensionsparat utan jobbskatteavdrag, men nu som pensionär skattar mera än löntagare i aktiv ålder!

Att alliansens propagandamakare helt tigit om denna effekt, det kan jag förstå. Inte vill de skriva folk på näsan att de som pensionssparat privat är lurade. Däremot är det obegripligt att inte oppositionen skrikit i högan sky om detta. Antingen beror det på att de ogillar privat sparande, eller så begrep de inte saken.

2 kommentarer:

Nisse sa...

Än sen då? Det är frivilligt att pensionsspara, precis som det är frivilligt att göra andra korkade investeringar.

Att det överhuvudtaget finns konstruktioner som avdragsgillt sparande är ett symptom på att skattesystemet inte är friskt och rättfärdigt. Det är en intressantare diskussion än den ständiga jobbskatteavdragskverulansen. Som alla vet betalar löntagare mer i inkomstskatt än vad pensionärer gör. Det finns nämligen något som heter arbetsgivaravgift som inte drabbar pensionärer.Jobbskatteavdragen har bara i någon mån lindrat denna orättvisa.

Lars-Erick Forsgren sa...

Frivilligt javisst. Men det lockades till detta med villkor som nu ändrats. Ändrade spelregler är, om inte annat, moraliskt förkastligt. Eftersom det inte går att gå tillbaka i tiden och gjort sparandet ogjort.
Dessutom ansågs det då det infördes som samhällsnyttigt och bra.
Nu straffas de som gjort det, och det rejält dessutom.
Och du, pensionärer har varit löntagare, betalt mer i skatt än vad dagens löntagare gör!