14 februari 2024

Semlan - en bulle med mandelmassa och grädde, eller något annat???

 Läste just ett inlägg som menar att brödet till Semlan, ska vara, eller vart fall i början var fruktblandat, Det får mig att fundera; vad är och  hur är den riktiga SEMLAN? 

(Detta är inte världens viktigaste fråga, men lite "kul" ändå...  Kom ihåg Tule Sventon, privatdetektiv. )

Att brödet till Semlan var fruktblandat, för att vara korrekt, och serveras  tillsammans med het mjölk för att "godkännas" som Hetvägg, det var nytt för mig.

Likaså att brödet skulle var skuret som en "vigg" (blixtrande trekant.) Om nu detta skulle vara sant (lär vara belagt!) så skulle Semlans historia kunna beskrivas i flera steg.
Dels 1300-talsvarianten/ursprunget (?), med frukt i brödet (färsk eller torkad?),
   dels Adolf Fredriks Hetväggsversion som åts med VARM/het mjölk, och som var den som kvarlevde i vart fall till en bit in på 1960-talet,  som dominerande.

Varefter (under några hundra (?) år Semlans tillvaro i het mjölk minskade, och mera åts som en "torr" bakelse av bröd, mandelmassa och grädde med lock., vartill dracks/dricks kaffe.
   Men denna variant har  nu under senare år alltmer "ersatts" med fantasiskapelser av varierande slag. Som möjligen ändå har namnet Semla kvar --- men ibland inte ens det.

"Vadan, och varthän"

Inga kommentarer: