26 oktober 2007

Den röde liberalen Nixon, och den blåe Goldwater.

I Bill Clintons memoarer finns mängder av stoff för den politiskt intresserade.
Här vill jag notera en sak om republikanerna utveckling i USA.
Länge ansågs de två stora, och helt dominerande, partierna i USA ha tämligen diffusa ideologier och att de var i stort sett likvärdiga mittpartier. Med Franklin Roosevelt fick möjligen demokraterna en mera välfärdspräglad politik med "New Deal", men ändå...
Så kom då Richard Nixon. Han med Watergate och en massa (politiska) skumraskaffärer med alltmer högerinriktning. Clinton förringar på intet sätt dessa. Nixon var höger. Men, skriver Bill Clinton, i jämförelse med de republikaner som kom fram på åttiotalet och senare (och alltjämt) så var Nixon en vildsint röd liberal.

Så utför har det gått med det republikanska partiet att Clinton menar att Nixon, i jämförelse med dagens republikaner var en "liberal".

Men Clinton har också ett erkännande att ge till en utpräglad högerkonservativ politiker som Barry Goldwater (minns ni honom?). Visst var denne våldsamt konservativ. Dock, Goldwater skilde på politik och person. Man visste var man hade Goldwater, och man kunde debattera med honom. Goldwater var renhårig och använde sig inte av smutsiga och tarvliga personangrepp mot politiska motståndare. Detta i motsats till en stor del av de sista decenniernas ledande republikaner.

Inga kommentarer: