13 november 2023

Vi måste kunna använda kontanter, internet och digital valuta har begränsningar och ger problem

 

Vice riksbankschef: Möjligheten att betala med kontanter måste skyddas 

 Så rubricerar DN vice Rikb-chefens uttalande .
"Digitaliseringen har skapat utmaningar och problem på betalningsmarknaden som kräver att staten, inklusive Riksbanken, agerar. Det sade vice riksbankschefen Aino Bunge på måndagen"

På kort sikt behöver allmänhetens möjligheter att betala med kontanter skyddas genom lagstiftning och fler måste få tillgång till betalkonto. Samtidigt bör lagstiftningsarbetet kring e-kronan inledas i linje med vad som sker inom EU”, sade hon.

Aino Bunge sade att riksdagen behöver reglera var och hur kontanter ska kunna användas. Butiker bör vara skyldiga att acceptera kontanter för samhällsviktiga varor som mat, drivmedel och läkemedel. Bankerna bör också vara skyldiga att ta emot insättningar från konsumenter.
 Utöver att så många som möjligt får tillgång till ett bankkonto anser Riksbanken vidare att bankerna ska erbjuda betaltjänster till rimliga priser som är anpassade till personer som har svårt att använda digitala tjänster. Offentliga aktörer skulle också kunna hjälpa privatpersoner med betalningar, exempelvis på servicekontor eller medborgarkontor.

Riksbanken anser vidare att det behövs fler snabba och effektiva betaltjänster." 


Tänk vad jag håller med Riksbanken.  Vi måste ha möjlighet att betala kontanter.  Att ta ut kontanter (avgiftfritt). Och få och kunna sätta in kontanter. 

Internet har många begränsningr,  likaså är det alltför vanligt att både datorer (och mobiler) har problem, krånglar.  Problem som kostar på många sätt. 

-----------


2 kommentarer:

Tankar Mitt i Livet sa...

Samtliga som säljer över disk, dvs ej fakturerar borde vara skyldiga att acceptera kontanter.

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja, det är ett minimikrav i nuläget.
Men bör breddas.