10 februari 2022

För sent, men nu för tidigt. Om Covid 19.

   Nån skrev på FB nyss (10/2 fm). Vad skönt, nu slipper vi tvätta händerna och nysa i armvecken. Menade att nu är covid-19 över. 
Så fel. Det är inte över än. 
På många håll i landet är det massor av nya insjuknanden. 

Jag har i stort sett tidigare tyckt att myndigheternas åtgärder verkat vara hyfsat  OK. MEN att de oftast kommit väl sent. T ex   provtagningarna, testerna kom igång alldeles för sent. Och betr restriktionerna har det hattats fram och tillbaka väl mycket.  Vaccineringar har erbjudits så fort det funnits vaccin. Men tyvärr är det  många (relativt sett) som varit slöa att komma till skott med vaccinet, och en del tjurar än och vill inte... skandal. 

Jag har tagit alla tre sprutorna. Tyvärr hade den första inte hunnit verka fullt ut innan jag ändå fick sjukdomen, covid-19. Och det var en rejäl smäll, akut in och operationer, ut från sjukhusen först efter dryga sex veckor. Men jag tror ändå att sprutan mildrade det, så att jag ändå överlevde. Puuuh. Men så tröttsamt, jag är så less på allt. Vill bli pigg, orka komma ut, "leva". 
Men...

Efter stark ökning av insjuknanden efter nyår så beslutar regering och myndigheter plötsligt att "släppa farten fri", så tolkar tydligen många det; att nu kan vi (de) leva som förr, eller ännu festligare. Och ställer sig i långa, trånga köer, hostar och har sig,  för att dansa, dricka sprit på krogen, gå på hockey, etc.  
Men de som intervjuats låter mera skeptiska, ta det lugnt. 
För så är det. covid-19 är INTE över. Hur gärna vi än vill  den vore.   Inte än.
Vi bör allt fortsätta att vara försiktiga, tvätta händerna, hosta i armvecken, hålla avstånd, inte umgås med sköra äldre, eller låta ovaccinerade barn smitta ner äldre...  och rent allmänt bära oss åt så inte sjukvården kollapsar - igen. 
Folk smittas, smittar ner, folk dör -  och nya mutationer är på gång. 
Så ta det lugnt och försiktigt. 
"Frisläppandet" kom för tidigt. 
Och kom ihåg: Pandemin är fortfarande klassad som samhällsfarlig!     I bästa fall kan den hävas, och bli lite mera "vardaglig" om sådär ett-par tre månader. 
Ta det lugnt! 

2 kommentarer:

Carpelan sa...

Bra skrivet tycker jag. Till och med mina vänner har klagat på mig för att vara för "alarmistisk" och för "negativ" mot FHM och regeringen. "Dom gör så gott dom kan, hette det. Inte tillräckligt bra anser jag. FHM missbedömde smittan förfärligt i början, förnekade länge att symptomfria smittade. Och ett obegripligt motstånd mot munskydden....
Nu har uppenbarligen omikron blivit ett lite snällare , dvs mindre dödligt.
Men - just nu den 12 februari,finns fler inlagda på sjukhus pga covid än under april 2020! Visserligen mycket färre på IVA och färre dödsfall proportionellt. Men att 20 - 40 personer per dag avlider med covid är inte nåt som uppmärksammas länge!
Att tiotusentals får smitta varje dag skulle totalt stänga hela regioner i Kina och många andra länder. Men inte hos oss. Regeringen och FHM plus vissa regioner och kommuner kan INTE hävda att dom skött pandemin bra. De som gjort det bra är all personal i sjukvården.
Pandemin blir kanske en icke-fråga i valrörelsen, trots regeringens många allvarliga misstag

Lars-Erick Forsgren sa...

Yepp, instämmer i det mesta av ditt instämmande. Om vi ALLA nu är försiktiga, så kanske vi börjar se "slutet" på detta elände - om några månader.