21 juli 2015

En ordkonstnär är död, Robert Robban Broberg

Egentligen tillhö inte Robban Broberg en genre som jag sätter främst. Någon slags populärmusik med vis-stuk. Fastän det blir nog fel att sätta etiketter på honom.

Komiker är fel beteckning, men visst fanns det humor och komik i hans underfundiga ordvändningar. Artist och underhållare var han dock, av hög klass. Och in en egen klass, en högst egen personlighet. Trots att mina skivor till största delen innefattar jazz, blues, gospel, klassiskt, folkmusik och bara ytterst lite av vad man kallar "populärmusik" var en LP med Robban en av de första jag skaffade. Och fler har tillkommit med åren.
En lågmäld ordkonstnär vars texter gav många leenden.

Flera exempel på Broberg finns givetvis i SVTPlays öppet arkiv.

Och nu är han död. Bara 75 år. I sjukdomen Parkinson. Det känns faktiskt. Hans profil gav bredd åt dagens slätstrukna "populärmusik".  Och Parkinson är en jobbig, otrevlig sjukdom (ja, det är väl all sjukdom, men ni förstår... ) , min mor led av den också och dog i den.

2 kommentarer:

Thove sa...

En stor artist har gott bort... Känns alltid så tråkigt när någon man tagit för givet hela sitt liv plötsligt försvinner!
Jag skrev ett inlägg där jag länkade till ditt inlägg, hoppas det är ok: http://www.plusett.nu/omrostning-4950/brukar-du-lyssna-pa-robban-broberg

Lars-Erick Forsgren sa...

Det är OK. Och känns bra att han verkar ha haft en bredare lyssnarskara än jag insett tidigare. Att originalitet och intelligens faktiskt uppskattas.