19 december 2013

Hur ska man göra om man har en smygrasist på julfesten?

Jag måste bara lägga upp detta också.  Från DNs etikettsexpert, råd om hur man ska göra/säga om man råkar ha någon gäst, släkt eller annan, med på julens fester.  Inte jama med.

Citat
"Är det okej att säga ifrån till släktingar med exempelvis kvinnoförnedrande eller smygrasistiska åsikter? 
– Om rasistiska och odemokratiska åsikter dras upp ur gyttjan i ljuset, säger man hövligt "det där är inte okej för min del, du har fel" och då får man mothugg förstås av den som har denna uppfattning, varvid man motfrågar "vilka belägg har du för det? Statistik? Var har du hittat den informationen?"
– Och till slut kan man säga, om inget annat hjälper, ungefär "det är obegripligt att en tänkande människa kan inbilla sig att andra är sämre varelser bara för att de har en annan religion/kultur eller ett annat kön; hur korkad får man vara för att tro sådant?"
– Därefter är det förmodligen slut på julstämningen, men det är inte heller okej att någon-några får sitta och säga dessa enfaldiga dumheter utan att någon protesterar."
---
Ja, slut på julstämningen, men man fredar sitt samvete.  Säger man inget eller jamsar med, mer el mindre tydligt, då  mår man ju illa själv.  

Inga kommentarer: