16 februari 2012

Bengt Schöier

Trist nyhet. Jag läser i DN:s pappersupplaga att förre chefredaktören för Västerbottens-Kuriren, Bengt Schöier avlidit.
Det blir alltmer tunt mellan de gedigna socialliberalerna, både i fp och bland de liberala tidningsmännen. Schöier var journalist och ledarskribent, startade på Göteborgs Handels- och sjöfartstidning, gick till Expressen, sedan fp:s Utsikt, innan han blev chefred på V-K. Därefter avslutade han sin journalistbana med några år på fp:s veckotidning NU.

Inte hade jag så många direkta kontakter med honom men han gav i alla fall alltid intryck av att vara just socialliberal i verklig mening och därför också kritisk granskande även av de egna leden när så krävdes. Kritik emot partiet var dock inte lika nödvändig dessa år, fp var ju då fortfarande ett socialliberalt parti.

Självklart stödde han också Ola Ullstens fp-regering, då den trots smalast möjliga parlamentariska stöd, lyckades föra en socialliberal politik!
Idag skulle ingen ledande folkpartist ens kunna tänka tanken på att bilda en regering på så litet underlag, och än mindre för att föra liberal politik. Och om de än försökte skulle de inte lyckas.

Ett litet minne. Bengt tyckte att jag var för ung för att ta över NU, han såg det nog mera som en lugn plats strax före pensioneringen, och jag var för gammal för att ha NU som startpunkt, vilket var ett tänkbart alternativ, för en karriär som politisk redaktör.

Den likaledes klart socialliberale Olof Kleberg, Schöiers efterträdare i VK har skrivit ett bra minnesord i DN idag(pappersupplagan).

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Lars!

Jag gillar din blogg det gör jag verkligen, själv representerar jag vänsterpartiet i Ekerö men mitt hjärta är socialliberal.

Tack för intressant läsning framförallt nu när jag ligger sjuk i influensa.

Mvh,

Gina Rosales-Garcia

Lars-Erick Forsgren sa...

Tack för det, Gina. I sammanhanget kan jag nämna att jag verkligen inte är vänsterpartist, men är fullt medveten om att det finns en och annan i v som i hjärtat är mera socialliberal. Och till och från kommer ett och annat vettigt förslag från v också. (Trots partiets vedervärdiga historia.)
Dessutom så anser jag att liberalismen är en vänsterideologi, vars motsats är konservatismen. Socialism (el socialdemokrati) passar faktiskt inte in (som jag ser det) på höger-vänsterskalan. För visst finns det massor av konservatism inom vänsterpartiet och inom socialdemokratin!

Anonym sa...

Så det är ok vara representant för ett parti och ha en annan ideologi själv?
Vilken politik vill man då föra? Social marknads Liberal eller social Feministisk, KD politik eller Vänsterpolitik! Och vara partiets enda ledamot i kommunstyrelsen! Som i Ekerö!
Är inte det entrismen?

Lars-Erick Forsgren sa...

Till den senaste "Anonym". Jag är inte säker på att jag begriper vad du vill säga.
Möjligen beroende på att jag menar att parti och ideologi numera inte är synonymt.
Vad betr t ex mp och v så är det synnerligen oklart om någon mera klar ideologi styr dem, och i så fall vilken.
(Och m är inte entydigt konservativa, fp är inte som parti socialliberalt, centern vacklar ständigt mellan "Hedlundism" och annat. Socialdemokrati är ingen ideologi utan ett partinamn, som ändå anger socialistisk grund. Etc.)
Därför är det inte så konstigt om enstaka företrädare för t ex vänstern (eller mp) har viss sympati för socialliberala idéer. Och tycker att de passar in i partiets praktiska politik, och så gör dess medlemmar.