10 maj 2011

Felaktiga försäkringskassan

Hörde häromdagen (igår?) i SR att de felaktiga utbetalningarna via försäkringskassan sjunkit rejält enl en aktuell mätning. Jaha, ja. Och det presenterades som att "fusket" minskat. Men när jag lyssnade väldigt noga kom det en bisats om att det var det gamla vanliga, dvs att det faktum att försäkringskassans felaktigheter inte är fusk trots att rubrikmakare och vissa politiker älskar att presentera det så. Nej, som vanligt är det fortfarande så att de faktiska felutbetalningarna INTE är fusk av den sjuke, utan det är fel som begåtts av försäkringskassan och fel p g a snåriga och svårtolkade regelverk.

Alltså, det som kallas bidragsfusk är sällan fusk. Och de fel som begås är antingen försäkringskassans fel - eller riksdags och regerings fel som konstruerar regelverk som är för svårtolkade att tillämpa.

Vad jag skulle önska att någon politikerhöjdare någon gång kunde erkänna detta. Högt och tydligt.
---
F.ö. noterar jag att jag ligger på topp hundralistan bland politiska bloggare, enl Politometern, trots att jag inte skrivit en rad på två veckor... Det är uppenbarligen inte bara mitt bloggande som kan vara sporadiskt tidvis. Ser ju flera rätt kända namn som sjunkit ner rätt rejält. Om det nu inte är det vanliga "inbyggda" statistikfelet som då och då gör att man kan sjunka (aldrig klättra?) helt omotiverat då och då.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror att de flesta människor är ärliga och vill göra rätt för sig men naturligtvis finns det här precis som på andra områden ett smärre fusk. Precis som du skriver så ligger dock huvud problematiken i myndighetsutövningen. Krångliga regelverk och bristfälliga tolkningar.

Här finns också medveten sorglig politisk strategi och taktik genomsyrat av det ack så farliga "vi & de" tänkandet:

ALLIANSEN ställer de s.k produktiva mot de s.k improduktiva!

SD ställer s.k "ursprungs" svenskar mot immigranter och människor av annan etnicitet!

S & V ställer höginkomsttagare mot låginkomsttagare!

Mp ställer miljöbovar mot grön ansvarsfullhet!

För närvarande är det alliansens "kil" som lyckats bäst i att dela på folket men för hur länge? Vore det inte bättre att acceptera varandra med våra individuella brister och förtjänster? Att bedriva människovärdig politik på alla plan, acceptera att vi alla är olika och att alla INTE är utrustade med de konkurrens fördelar som värdesätts idag?

Fredrik