02 januari 2010

Nyårstankar (2), piratkandidater

Leo Erlandsson, en kunnig, sansad och analytisk piratpartist, har på sin blogg publicerat sin valsedel till piratpartiets "primärval". Det är en mycket intressant lista, och inte minst då motiveringarna till valet.

Själv ställer Leo inte upp till val. Tyvärr är det flera av de mera kända och kunniga piratpartisterna som inte gör det heller, vilket är bekymmersamt för pp. I vart fall för de presumtiva väljare som inte är helt involverade i piratpartiets innersta kretsar (och dess jargong).

För att bara nämna ett par av de som inte kandiderar, Emma med bloggen Opassande, (Marie Andersson), som presenterar sig enl denna länk. Och Oscar Swartz.

Leos lista toppas (självklart!) av Gun Svensson, Norrtälje, dvs envetne och kunniga bloggaren Farmor Gun. Jag glädjer mig också åt att t ex Johnny Olsson (bloggaren Enligt min humla), Mikael Nilsson och Anna Troberg finns på goda platser på listan.
Men jag saknar också en del sansade och kunniga personer med gedigen känsla för medborgarrätt på Leos lista, exempelvis Olof Bjarnason.

Samtidigt måste jag erkänna att jag på listan ser flera namn jag inte alls känner till, eller bara har vaga föreställningar om vad de står för. Trots den motivering som Leo förser dem med.
Jag tror nog att platsar de på Leos lista så är de OK, men samtidigt visar det ett problem med listan. Och för piratpartiet inför valet: det måste finna många väl kända personer på listan! Personer som man känner förtroende för, både sett utifrån ett riksperspektiv som mera lokalt.

Leo har också sökt sortera bort de som han bedömer som rena stolpskott, stollar eller “foliehattar”, vilket är utomordentligt viktigt för partiets förtroende! Både i en valrörelse och kanske än mera om partiet skulle ta sig in i riksdagen!

Just det, kommer pp in i riksdagen (vilket jag hoppas!) så innebär det minst 14-15 mandat. Till det bör det finnas ett antal kunniga och goda ersättare! Plus en marginal för "oförutsett", som alltid händer... En slutlig lista (listor) bör således innefatta minst 35-50 superbra kandidater. Sedan givetvis, i likhet med alla andra partier, några utfyllnadsnamn... Fördelat på både mera rikskända namn som kvalitetsnamn med mera lokal förankring.

Och så, tänk på personvalsmöjligheten! Men att det är partiets egen rangordning som avgör hur de ej (eller "otillräckligt") kryssade kandidaterna kommer in. Eller inte kommer in.

6 kommentarer:

Leo sa...

Intressant och tänkvärd kommentar. Tack!

Joshua_Tree sa...

Bra text och intressanta tankar. Dock vill jag inflika att det inte är enbart negativt att vissa av våra mer tongivande och respekterade pirater avstår att kandidera. Det är en svår balansgång det där, men jag tror att det är nödvändigt att några avstår och backar upp oss andra.

OlofB sa...

Tack för vänligt omnämnande LE!

Lars-Erick Forsgren sa...

Joshen! Visst kan det vara så också. Dvs med eldunderstöd fr personer som inte är direkt inblandade eller "bara" kämpar för egen skull.

klara sa...

Hela den här processen har blivit lite kackig. Under EU-valet växte folk med uppgiften som kandidater jag tror samma sak händer med riksdagsvalet.

Som jag ser det har vi varit ganska dåliga på att profilera andra människor än den absoluta partitoppen utåt och det är ett jätteproblem. Det finns nämligen gott om duktiga människor i partiet. Du behöver inte oroa dig för att vi inte hittar 35 riktigt kompetenta :)

Lars-Erick Forsgren sa...

Klara. Finns säkert 35 kompetenta människor... men de ska vara villiga och det gäller att hitta just dem också, och få dem "rätt" placerade.
Plus att jag tror det snarare behövs minst 50 st plus bra "fyllnadsnamn " också.
Som görs eller gör sig själva kända.