21 mars 2023

Se och höra. Svårt, men hur ska det kunna bli bättre?

 Gamla  gubbar (och en del äldre damer) har ofta problem med synen OCH hörseln, det framgick av ett inlägg på Facebook. Som gjorde avstamp i Gula fläcken men sen mest rörde hur språket/talet uppfattas eller kan uppfattas.  

Det var en Intressant läsning, för en gubbe som levt med glasögon allt sedan småskolan (dvs sen runt 1950) , men också med allt sämre hörsel sen drygt 20-talet år. Samt en misslyckad operation mot gula fläcken för snart 20 år sen också.

Jag ska därför försöka omtala för min omgivning (och andra) att de ska tala tydligare, för min skull (om de vill jag ska höra), också t ex genom läsbara mun- o läpprörelser.  Att inte prata som de har gröt i munnen. Att inte vända sig bort, utan rikta sig till mig, så  att jag både ser och hör...  
Och att visserligen kan volym ha betydelse, men än mer tonhöjd...  (Och, hörapparater är inte perfekta heller. Eller var, när jag testade det för nu rätt många år sedan.)

Men nog är det ett elände att volymen på nutida teve-apparater (o en del annat) bara avser styrkan, inte klang, tonhöjd, diskant eller bas.  Jag tycker mig ana att ljudbilden numera (sen rätt länge) oftast är så att säga "förinställd" för att passa yngre och medelålders (ännu ej hörselskadade) "normala" öron. 

Dessutom så erfar jag att det tydligen kan "sprutas" regelbundet emot Gula-fläcken. Jobbigt att springa (skjutsas?) och få en spruta varje månad dock. Måste undersökas... men hur hinna och organisera i dagens/nutidens röriga tillvaro???

1 kommentar:

Anonym sa...

Kolla på 1177 om åldersförändringar på gula fläcken.Må gott!