11 februari 2021

Något skaver med Liberalerna (krönika i PT)

Jag tillåter mig citera en krönika i PT, i tisdags. Hela krönikan, skriven av Simon Olofsson, vilken inte är ledarskribent. Sagt för upplysnings skull.  En bit in i texten skriver han om liberalernas historia. Kunnigt och läsvärt,  både för liberaler och andra. 
---

 Det här med Liberalerna har blivit som ett mysterium. Det håller mig vaken om nätterna.

Nästan febrig, men utan corona, ser jag frågan breda ut sig i det tomma taket: Hvad vilja Liberalerna?
Liberalerna, som plågas av ett svårartat fall av väljarflykt, vill ställa till med regeringskris. Partiledaren Nyamko Sabuni verkar ta varje tillfälle i akt att sänka Januariavtalet, det avtal hennes eget parti ingår i och som ironiskt nog också är det enda som just nu gör Liberalerna relevanta i realpolitisk bemärkelse. Ändå verkar Sabuni bära Januariavtalet som ett brännjärn i formen av ett kors. Så pass mycket bränner det att hon villigt hoppar på första bästa båt till ett eventuellt nyval för att göra sig av med partiets eget avtal. Och detta över en perifer fråga gällande invandring som Sabuni påstår ska kosta Sveriges några spänn extra.
Något skaver med Liberalerna. Liberalismen är historiens kanske viktigaste politiska idé. Liberalismen har format hela utgångspunkten för den västerländska demokratin. Utan den hade vi förmodligen fortfarande käkat hö och tittat på modell X av kung Ludvigs droska. Liberalismen gav upphov till individens friheter, den gav oss rättigheter, den har värnat särart, valfrihet och demokrati, den har skapat välstånd tidigare samhällen inte kunnat drömma om. Och i en tid där alla dessa aspekter åter hotas på ett sätt som de inte gjort sedan 40-talet sitter vi nu här med ett liberalt parti som gjort sig själva totalt irrelevanta.
Jag anade ugglor i mossen redan när Sabuni i en av sina första intervjuer i Expressen 2019 gick till frontalangrepp mot invandring och mångkultur. Att Liberalernas partiledarkandidat försöker imitera SD kan inte båda gott. Varför trodde hon att självbetitlade liberaler skulle vilja haka på det tåget? Hur i hela friden kan Liberalerna göra restriktiv invandring till den enda fråga som partiet verkar bry sig om? Är det vad den liberala politiken värnar i nådens år 2021?
Och mycket riktigt. Samtliga väljarundersökningar målar en dyster bild över Liberalernas chanser för att kunna sitta kvar i riksdagen, och än mindre i en regering. Partiet pushar för ett nyval som mest troligt kommer att leda till deras egen politiska undergång. Sabunis ledarskap är ett politiskt självmordsspektakel som är smärtsamt att se, oavsett om man tillhör deras väljarbas eller ej. När liberaler låter som brunhögern förstår man däremot att svaret på den ursprungliga frågan stod att läsa i taket hela tiden. Intet vilja Liberalerna.

Inga kommentarer: