Sidor

05 november 2013

Vet du vem du, äh, vem Olof och hans son Mårten är?

Igår visade teve, dvs SVT, sista avsnittet av Vet du vem du är? En något ojämn serie, men oftast ändå intressant.
Att det var programmet där Olof Palmes son Mårten som skulle avsluta var nog en medveten toppning, för att få tittare. Kändisars bakgrund är inte alltid så intressant. I vart fall inte mycket mera än vilken Svenssons som helst, men släkten Palme vet vi ju en del om och det ökar intresset för att få veta ännu mera.

Ser att en del tittare tyckte att Mårten Palme sken av belåtenhet över alla adliga och kungliga släktingar som finns i hans stamtavla. Det tyckte inte jag.
Det blev ett intressant program, även om inledningen tragglade lite för mycket om Olof Palme, som vi ju känner rätt väl till, de flesta av oss. 
Sedan förde programmet oss längre tillbaka än vad som varit känt. Mårten verkade mest intresserad, och tagen av, okända uppgifter om en syster till sin farfars far, som blev suffragett och gifte sig med en indisk kommunist i London och hennes öde. 
Visst var fakta ända från slottsfogden på Stockholms slott på 1300-talet, och släktskapen med både Gustav Vasa och Johan III intressant också, liksom på moderns (Lisbets ) sida med flera danska kungar. Men jag tyckte han verkade lätt generad då och då över sitt släktträd. Kanske en följd av att Olof Palme inte precis ville framhålla sin adliga bakgrund? Han var ju ordförande för ett socialistiskt arbetarparti.

En del "stängda" dokument öppnades och gav lite mera djup också.  Vanligen får  vi inte vet  allt om offentliga personer.  Och jag vet inte om mer finns att veta i detta fall heller. Både privatliv (och kärleksliv), bakgrund och snedsteg t ex betr politiska åsikter brukar mörkas. Eller inte gå att forska i. 

Ett exempel på det, men att det ändå kan gås djupare, det är Hans Lindblads oerhört intressanta biografi, som släpps denna vecka, över f d fp-ledaren Sven Wedén. Det som lite äldre personer, i vart fall med en smula politiskt intresse  vet är ju att Wedén efterträdde Bertil Ohlin, och att han var sjuk. Men i biografin får vi veta hur svårt sjuk han var och hur sjukdomen (tbc) liksom förhållandet till hustrun påverkade hans framväxande ställningstagande till (social-)liberalismen. Trots familjens konservativa bakgrund. Hans djupa övertygelse om kvinnans frigörelse, om socialt ansvar, om frihet, hans motstånd till både nazismen och kommunismen. Etc. Det ger en fin helhetsbild inte bara av liberalen Sven Wedén utan också av människan Wedén, och varför han blev den han blev.  

Så visst är det mycket intressant att få veta mera om kända personer. I synnerhet om de har gjort något annat än att vara kända bara som kändisar.  

1 kommentar:

  1. Anonym12:07

    Väl skrivet. Du har rätt i att Mårten verkade lätt generad över det adliga uppbådet, med betoning på "lätt". Han gick ju i alla fall med på att gå i Riddarhuset. Där har jag själv förresten en plats reserverad och kan i likhet med Mårten Palme i kringelikrokar via döttrar och söner också följa släktleden tillbaka till Gustaf Vasa och Johan III via den senares "naturliga" dotter Sofia Elisabeth Gyllenhielm och hennes make Pontus De La Gardie. Hrmn Nr. 396

    SvaraRadera